SuperLight Photonics lanceert ‘s werelds eerste draagbare wijdband laser

SuperLight Photonics lanceert de SLP-1000: een draagbare wijdband laser. ‘Met een hoogwaardig, vlak en wijd spectrum biedt deze laser een ongeëvenaarde lichtbron voor industriële en medische toepassingen en voor de dynamische wereld van de spectroscopie’, aldus het bedrijf.

Supercontinuümlasers, ook wel wijdband lasers genoemd, bieden een enorme bandbreedte met behoud van hoge coherentie en lage ruis. De huidige supercontinuüm laser op de marktindustriële oplossingen zijn echter groot en zwaar, hebben beperkte robuustheid en vragen veel vermogen. Bovendien leveren ze weliswaar een breed spectrum aan kleuren, maar meestal springt er één dominante kleur eruit, terwijl de rest van het spectrum relatief lage vermogensniveaus hebben. Ze zijn in feite “breedband” op technisch vlak.

De SLP-1000 is ‘s werelds eerste draagbare wijdband laser met een compact, op batterijen werkend en robuust design en een gewicht van slechts 900 gram en een volume kleiner dan 1 liter.

De laser is gebaseerd op Patterned Alternating Dispersion (PAD) en biedt een hoogwaardige, coherente en stabiele spectrale output (400nm@-3dB, 1500nm@-20dB) in het near-infrarood (NIR) gebied met een herhalingsfrequentie van 100 MHz en pulsen van ongeveer 20 femtoseconden.

Hij maakt gebruik van een geïntegreerde seed-laser van Menlo Systems. De laser output is uitgerust met een schroefdraad die compatibel is met Thorlabs (SM05) en kan naadloos worden geïntegreerd met andere producten van Thorlabs.

De SLP-1000 heeft een pulsduur van 20 femtosecondenwaarmee een zeer efficiënt supercontinuüm gegenereerd kan worden. In tegenstelling tot de huidig gangbare apparaten, kan bij deze apparaten een laag pulsvermogen aan de input worden gebruikt; pulsverbreding die nodig is voor versterking, ruis van versterkertrappen en extra optische componenten zijn op deze manier niet nodig. De SLP-1000 biedt vervolgens hoogwaardige niet-lineaire pulscompressie voor toepassingsgebieden zoals derde harmonische oppervlaktebeeldvorming en transiënte absorptiespectroscopie.

Productlancering op PIC Summit Europe

Oprichter en CTO Haider Zia: “De SLP-1000 is het resultaat van een ontwikkelingsreis, gestart met een idee, oorspronkelijk bedacht tijdens mijn tijd aan de Universiteit Twente, en uitgebouwd tot een industrieel product. SuperLight Photonics biedt eindelijk een antwoord op de vraag uit de industrie die al langer dan een decennium op zoek is naar een draagbare wijdband laser van hoge kwaliteit.

“Het avontuur is net begonnen. We kijken uit naar de marktreacties op onze aanstaande productlancering tijdens PIC Summit Europe, het fotonica event op 7 en 8 november in Eindhoven. Het wordt een bijzonder gebeuren, want SuperLight Photonics heeft met de SLP-1000 de grenzen doorbroken van wat ooit mogelijk werd geacht in de fotonica.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *