Studenten presenteren bevindingen maintenance-onderzoek

Woensdag 1 juni 2011 presenteren studententeams van de opleiding Werktuigbouwkunde van Hogeschool Zeeland de bevindingen van hun mini-stages bij maintenance bedrijven in de regio. Dit jaar hebben de studenten een onderzoek gedaan voor Economische Impuls Zeeland naar de belangrijkste inspectiemethodes van de deelnemende bedrijven. De ministages zijn een initiatief van de Maintenance Innovation Community van de Brabants Zeeuwse Werkgevers en Hogeschool Zeeland.

De Maintenance Innovation Community is een netwerk waarin een aantal grote Zeeuwse Asset Owners kennis deelt en ontwikkelt om de concurrentiekracht van de Zeeuwse industrie te versterken. Uit eerder onderzoek van Syntens en Hogeschool Zeeland naar  verbeterprioriteiten voor de Zeeuwse Asset Owners, bleek dat de kwaliteit en de kwantiteit van de instroom van onderhoudsvakmensen bovenaan staat. Het tekort aan voldoende gekwalificeerd personeel wordt gezien als een probleem om de ambities ten aanzien van maintenance  in Zuidwest Nederland te realiseren.
Om die reden organiseert Hogeschool Zeeland nu al voor het derde jaar ministages, waarbij bedrijven een specifiek onderhoudsthema belichten voor studenten. Nieuw dit jaar is dat de studenten ook een onderzoek hebben gedaan voor Economische Impuls Zeeland naar inspectiemethodes waarmee bedrijven de slijtage van hun installaties beheersen. Dit onderzoek kan helpen bij het in kaart brengen van de beschikbare kennis over deze inspectiemethodes in Zuidwest Nederland en bij het identificeren van kennisbehoeften.

Kennismaken met het werkveld

"De ministages beogen het vak maintenance een grotere bekendheid te geven bij studenten. Het doel is om de studenten kennis te laten opdoen over en bij de deelnemende bedrijven", vertelt Chris Rijsdijk, begeleidend docent van Hogeschool Zeeland. "Voor de bedrijven is het van belang om niet alleen toekomstige werknemers te leren kennen, maar om ook via kennisoverdracht invloed uit te kunnen oefenen op de leerstof. Het is een effectieve manier om de aangeboden stof tijdens de lessen ook echt toe te passen." De bedrijven die deelnamen aan het programma van de ministages zijn: Cargill, Covra, Deltius, Dow, EuroMIT, Imtech, Rosier, Sabic, Yara, Zeelandia en Hogeschool Zeeland.

Expertisecentrum

Economische Impuls Zeeland heeft de studenten verzocht de volgende vragen als leidraad te gebruiken: Wat zijn de belangrijkste vijf degradatiemechanismen in uw organisatie? en Hoe beheerst u deze degradatiemechanismen? De resultaten worden gebruikt als input voor de invulling van het expertisecentrum voor Condition Based Maintenance (onderdeel van World Class Maintenance), een plaats waar het bedrijfsleven en kennis- en onderwijsinstellingen samenkomen om kennis en ervaring uit te wisselen en projecten te realiseren.