Robot basgitaar speelt song van Muse (video)

James McVay, vierdejaars student aan de Victoria University of Wellington in Nieuw-Zeeland heeft een bijzonder afstudeerproject gemaakt. Zijn zelfgebouwde robot-basgitaar MechBass genaamd, speelt vlekkeloos de complexe baspartijen in een coverversie van het nummer ‘Mass Hysteria’ van de Britse rockband Muse.

"Ik heb alles ontworpen in Solidworks en ook zelf het lasersnijden, 3D printen en assembleren gedaan" , zegt McVay. De toonhoogte wordt bepaald door een openlussysteem met een Nema23 stappenmotor.

  

Eigen ontwerp

De microcontroller is een eigen ontwerp, gebaseerd op de ATMega328 (voor compatibiliteit met Arduino) en is dan ook geprogrammeerd in het Arduino IDE.

Ook overige systemen, zoals de interface tussen de microcontroller en de stappenmotoren, en de integratie van de MIDI-interface voor de muzikale aansturing, zijn door McVay met grote zorg ontworpen.

Aandacht voor detail

De plectrums die voor de aanslag van de snaren zorgen kunnen dankzij een aparte servomotor worden gekanteld, waardoor het plectrum dichter of verder van de snaar verwijderd is en zo de sterkte van de aanslag wordt bepaald.

Een met vilt bekleed armpje aan een servomotor kan snaren op commando dempen wanneer het MIDI-commando ‘noteOff’ wordt gegeven.

Bekijk hier (Engelstalige) documentatie van het project:

 MechBass.

Een demonstratiefilmpje, waarbij de MechBass een nummer van Muse speelt is hieronder te zien.