Prototype exoskelet geeft drager spierballen (video)

Een engineering-team van de University of Pennsylvania heeft een prototype van een mechanische arm onthuld die gedragen kan worden als een exoskelet. Deze TitanArm is lichtgewicht, draadloos en kan een last van 23 kilo dragen.

Hoewel dit niet het eerste exoskelet is, zijn eerdere oplossingen vaak groot, duur, lastig aan te trekken entot overmaat van ramp zit je vast aan een wirwar van kabels. De uitdaging van het team uit Pennsylvania was dan ook het maken van een goedkoop, gestroomlijnd ontwerp, dat bovendien zonder vaste kabels kan opereren.

  

Sensoren

De oplossing die de TitanArm biedt is een betaalbaar ergonomisch apparaat, bestuurd door de beweging van gebruikers. Deze beweging wordt geregistreerd door on-board sensoren. Dit kan een schat aan informatie opleveren over de bewegingen van de gebruiker. Deze informatie kan gebruikt worden door doctoren en patiënten om verbeteringen over lange tijd te kunnen volgen.

Betaalbaar

Doordat het toestel niet duur is, kunnen ziekenhuizen meer TitanArms aanschaffen en zo een groot aantal patiënten van dienst zijn. De TitanArm kan zelfs thuis gebruikt worden voor fysiotherapie.

Diverse toepassingen

Naast revalidatie zien de makers van TitanArm ook toepassingen bij fysiek intensieve beroepen, zoals reddingsmedewerkers. Elk jaar moeten duizenden werknemers zorgverlog opnemen vanwege blessures die veroorzaakt worden door te zwaar tillen. Met een exoskelet als deze kunnen werknemers potentieel gevaarlijke situaties vermijden.

Prijswinnaar

Een prototype van de TitanArm won eind april de tweede prijs in de ‘Penn Engineering Senior Design Competition’. Het is nog niet bekend wanneer het toestel kan worden geleverd en wat het gaat kosten. Surf naar de site van Titan Arm om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen.

 

bron: University of Pennsylvania