Podcast over de nieuwe Europese machineverordening

Wat verandert er door de nieuwe Europese machineverordening in de EU en wat betekent dit specifiek voor Nederlandse bedrijven? Luister naar de podcastserie over de Europese machineverordening waarin experts Coen van Gulijk (TNO), Leroy Dekker (Dekker Safety) en Chris van der Heijden (Vanderlande) met elkaar in gesprek gaan.

Wat valt de drie experts op in de machineverordening en wat is de impact op gebruikers en machinebouwers om ervoor te zorgen dat machines aan de verordening voldoen?
Inhoudelijk is de machineverordening niet heel erg veranderd ten op zichte van de voorloper, de Machinerichtlijn. Essentiele gezondheids- en veiligheideisen zijn in hoofdlijnen hetzelfde gebleven, er zijn een paar bijgekomen, een klein aantal is gewijzigd. Er zijn wel veel tekstuele aanpassingen maar dit zijn niet allemaal wezenlijke veranderingen.
De omvang van de tekst van de wetgeving is wel met ruim 80% toegenomen. Dus er is meer tekst nodig om hetzelfde doel na te streven, namelijk: vrij verkeer van goederen (in dit geval machines) in de EU en het waarborgen van de veiligheid van personen, eigendommen en dieren.

Zoekplaatje

Leroy Dekker: “De volgorde van de artikelen en bijlagen is wel veranderd. Dat maakt het lastig zoeken als je een bepaalde nummering gewend was. Bijvoorbeeld de Verklaring van II.1.A of II.1.B., de II slaat op bijlage 2. In de nieuwe verordening is die verklaring te vinden onder bijlage 5. Zo zijn er ook eisen die voorheen in een bijlage stonden, maar nu in een artikel staan of andersom. Dan ben je wel even aan het zoeken als je nog gewend bent aan de ‘oude’ Machinerichtlijn.”

Op tijd beginnen

Chris van der Heijden vertelt over hoe Van der Lande (bagage-afhandeling systemen, warehousing systemen, pakjesdistributiesystemen) te maken heeft met de machineverordening en hoe belangrijk het is om op tijd te beginnen met rekening houden met de nieuwe wetgeving. 14 januari 2027 is de definitieve ingangsdatum van de machineverordening. Dat lijkt heel ver weg maar je moet er nu al rekening mee houden. “Als je nu producten inkoopt die voldoen aan de Machinerichtlijn en je bouwt die straks in een groter geheel tot een samengestelde machine dan moet dat geheel straks wel voldoen aan de machineverordening als het na 14 januari 2027 opgeleverd wordt.”

Overal even strenge regels

Coen van Gulijk: “De verordening is direct geldig en wordt niet vertaald in lokale Nederlandse wetgeving. Dat was met de Machinerichtlijn wel zo. Elk land vertaalde het naar de lokale wetgeving en dat kon soms minder streng zijn of juist strenger. Het betekent dat de machineverordening overal hetzelfde is en er is dus nergens strengere of minder strenge wetgeving.”

Beluister de gehele podcast

Netwerk gezond en veilig werk maakt de driedelige podcastserie. Beluister de gehele podcast serie op Spotify, Apple Podcasts en andere podcastplatformen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *