Philips en TU/e bundelen onderzoekskracht voor medische technologie

Philips en de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) bundelen hun faciliteiten en intensiveren hun onderzoeksactiviteiten ten behoeve van onderzoek in medische beeldvorming. 45 onderzoekers van de TU/e verplaatsen hun onderzoeksapparatuur naar de Imaging Facility op de High Tech Campus (HTC).

Philips en de TU/e zullen nauw samenwerken op onderdelen van het onderzoek naar medische beeldvorming. Henk van Houten, general manager Philips Research , en Arno Peels, collegevoorzitter van de TU/e, ondertekenden hiertoe een intentieverklaring.

Deze  samenwerking versterkt de toppositie van de Brainport-regio, profiterend van de aanwezige sterkten op de gebieden van hightech systems en gezondheidstechnologie. Op dit moment beschikken zowel Philips als de TU/e over aparte onderzoekslaboratoria voor chemie, radiochemie, biologische en medische beeldvorming. Bestaande onderzoeksactiviteiten van Philips Research en de TU/e op het gebied van medische imaging worden gebundeld in de Imaging Facility op de High Tech Campus. De bestaande laboratoria worden in de Imaging Facility samengebracht op de High Tech Campus.  Daarnaast investeren beide partners in aanvullende onderzoeksinitiatieven en de bijbehorende infrastructuur. Hiermee ontstaat een van de meest complete laboratoria in Nederland voor publieke en private R&D aan nieuwe technologieën voor medische diagnostiek en therapie. De inbedding in het Open Innovatie ecosysteem op de High Tech Campus en de uitgebreide faciliteiten van Philips voor prototypering en productontwikkeling bieden de optimale omgeving voor effectieve translatie van de onderzoeksresultaten naar de klinische praktijk.

Kostbaar onderzoek

Het realiseren van technische doorbraken vraagt in toenemende mate een sterk multidisciplinaire aanpak. Voor de ontwikkeling en toepassing van nieuwe materialen, diagnosetechnieken en geneesmethoden maken onderzoekers gebruik van zeer geavanceerde apparatuur. Het gemeenschappelijk gebruik van deze kostbare voorzieningen beoogt de toegankelijkheid voor wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en R&D en translatie naar de praktijk ook voor de langere termijn te verzekeren. Het is de ambitie van de TU/e en Philips om onderzoekers van ziekenhuizen, academische instellingen en de industrie te betrekken in toekomstig onderzoek binnen de Imaging Facility op de HTC. Daarmee zetten Philips Research en de TU/e een  belangrijke stap in de richting van een nationaal valorisatie programma voor de Topsectoren Life Sciences & Health en High Tech Systems met een duidelijke Europese uitstraling. Doel is te komen tot innovatieve oplossingen met relevantie voor de problemen in de gezondheidszorg, en daarmee ook voor de bedrijvigheid en de exportpositie van Nederland.

Strategie TU/e voor Health

De samenwerking binnen de Imaging Facilty past goed binnen de strategie van de TU/e die zich toe wil leggen op de maatschappelijke gebieden Health, Energy en Smart Mobility. Health aan de TU/e bestaat uit de gebieden Smart Environment, Smart Diagnosis en Smart Interventions. Voorbeelden van ontwikkelingen aan de TU/e zijn het gebruik van ultrageluid en MRI om kanker op te sporen en te bestrijden, een babyvriendelijk jasje met onzichtbare sensoren om te vroeg geboren baby’s te bewaken, het kweken van hartkleppen en nierweefsel uit lichaamseigen cellen, en minimaal invasieve robotchirurgie.