Pearl versterkt materiaalonderzoek TU Delft

Materiaalonderzoek heeft de afgelopen tientallen jaren gezorgd voor aanzienlijke technologische vooruitgang. De maatschappij heeft nu technologische oplossingen nodig voor duurzame energie, waarin nieuwe opslag- en conversiematerialen een cruciale rol gaan spelen. Om zulke materialen te begrijpen en te kunnen ontwikkelen heeft het Reactor Instituut van de TU Delft een neutronen-poederdiffractometer, Pearl, gebouwd.

Neutronendiffractie is een belangrijke techniek voor het bestuderen van de atoomstructuur diep onder het oppervlak van materialen en is erg gevoelig voor elementen als waterstof en lithium in energiematerialen. Pearl is geschikt om nauwkeurig lithium in batterijen te lokaliseren. De atomaire resolutie van Pearl wordt ook ingezet bij opslagmaterialen voor waterstof en ammonia en magnetokalorisch materiaal voor energieconversie. De techniek leent zich ook voor  onderzoeksgebieden, zoals bijvoorbeeld zeolieten, thermo- en ferro-electrics en zonnecellen. Het instrument in uniek in Nederland en zal ook door onderzoekers buiten de TU Delft gebruikt gaan worden.

  

Slim ontwerp

Door een nieuw slim ontwerp kan Pearl vergeleken worden met de beste neutronen-poederdiffractometers  in de wereld, zelfs al hebben die een tien keer sterkere neutronenbron. De afgelopen maanden is de prestatie van het instrument getest met nieuwe batterij- en magnetokalorische materialen van de TU Delft en nieuwe katalysatoren van de TU Eindhoven en thermoelectrics van de Rijksuniversiteit Groningen.

Eerbetoon dr. Hugo M. Rietveld

Bij de opening van Pearl gaf de voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) prof. Jos Engelen een eerbetoon aan dr. Hugo M. Rietveld voor zijn wetenschappelijke bijdrage aan de kristallografie wereldwijd. De Rietveld Refinement methode wordt dagelijks door honderden wetenschappers gebruikt om poederdiffractiedata, zoals bijvoorbeeld Pearldie genereert, te analyseren en te vertalen in de 3D atomaire kristalstructuur van materialen. Door inzicht in de structuur op deze atomaire schaal worden nieuwe batterijen, brandstofcellen en dergelijke ontworpen. Dr. Hugo Rietveld (83) is een van de meest vooraanstaande kristallografen van de 20ste eeuw. 

Oyster

Pearl is gerealiseerd binnen het programma Oyster (Optimised Yield – for Science, Technology & Education – of Radiation)  waarvoor de TU Delft in 2012 een subsidie van de Nederlandse overheid ontving.