Nieuwste cijfers over fysieke belasting op het werk

TNO publiceerde onlangs drie nieuwe factsheets met de meeste actuele cijfers over respectievelijk fysieke overbelasting, beeldschermwerk en zitten op het werk. Behalve actuele cijfers, bevatten de factsheets ook verdiepende analyses en maatregelen om de risico’s te beperken.

Tags:

Wat valt op?

Het aandeel werknemers met klachten aan het bewegingsapparaat (al dan niet door werk veroorzaakt) is gestegen van 56% in 2021 naar 60% in 2022. Ook zijn de kosten gestegen voor loondoorbetaling bij verzuim met werkgerelateerde bewegingsapparaatklachten, van 1,5 miljard naar 1,7 miljard per jaar.

Nederland Europees kampioen zitten

Het hoge gebruik van beeldschermen blijft gelijk: 44% werkt dagelijks 6 uur of meer met een beeldscherm. Positief is dat thuiswerkers in 2023 vaker een goede werkhoogte (83%) en instelbare bureaustoel (74%) hebben dan een jaar eerder (respectievelijk 76% en 65%). Het vele beeldschermwerk gaat gepaard met lang zitten: bijna de helft van de Nederlandse werknemers (47%) zit 6 uur of langer tijdens het werk op een gemiddelde werkdag. Door het lange zitten op werk, maar ook thuis, is Nederland Europees kampioen zitten.

Bron:
TNO
Beroepsziekten

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *