Grootste laadparkeergarage ter wereld goed voor vier miljoen zonne-kilometers per jaar

Geplaatst op 26 september 2021 om 08:35 uur
Grootste laadparkeergarage ter wereld goed voor vier miljoen zonne-kilometers per jaar
Verzekeraar a.s.r. opende in Utrecht recent de grootste, bi-directionele laadgarage voor elektrische auto’s ter wereld. Het overkapte parkeerterrein van zo’n 10.000 vierkante meter heeft een dak met meer dan 2000 zonnepanelen. Goed voor vier miljoen elektrische kilometers per jaar.

Bij de 250 slimme bi-directionele laadpalen in de garage kunnen elektrische auto's zowel opladen als ontladen en zijn er batterijen waar de opgewekte stroom in opgeslagen kan worden.

 

De laadgarage is één van de locaties binnen het project SmoothEMS met Gridshield waarinde Universiteit Twente techniek onderzoekt en test waarmee de energietransitie wordt versneld door optimaal gebruik te maken van het bestaande stroomnet. Door het managen van de stroomvraag (SmoothEMS) te combineren met een extra vangnet (Gridshield), kunnen sneller meer laadpunten voor elektrische auto's en zonnepanelen geïnstalleerd worden. Ook biedt dit bescherming tegen cyberaanvallen en uitval van communicatie.

 

Johann Hurink van de vakgroep Mathematics of Operations Research: "Dit is een uitkomst voor elk gebouw met veel gebruikers en een wisselende energievraag en -aanbod. De groep van Hurink, die zich bezighoudt met slimme energiesystemen, ontwikkelt de simulatieomgeving (met de open-source tool DEMKit) en onderzoekt ook het Energy Management Systems (EMS)."

 

De campus van de UT heeft ook één van de proeftuinen. Het gaat om het laadstation van AmperaPark, de met zonnepanelen overdekte parkeerplek in de buurt van gebouw Paviljoen op de campus. Die locatie kent nu negen laadpalen en binnenkort komt er een batterij. Het provinciehuis in Zwolle is de derde locatie van dit project.

 
© Engineersonline.nl