LEGO Audio & Braille

Geplaatst op 23 juni 2020 om 09:16 uur
LEGO Audio & Braille
Jong en oud speelt graag met LEGO. Met behulp van AI-technologie wordt het bouwen met de gekleurde steentjes nu toegankelijker gemaakt voor iedereen met een visuele beperking, onder de noemer: LEGO Audio & Braille Building Instructions.

Tekst: Walter Wijnhoven

 

Het idee komt van Matthew Shifrin, die blind geboren is. Als kind ontwikkelde hij een sterke passie voor LEGO Play, maar hij had altijd hulp nodig bij specifieke bouwinstructies. Via een vriend van het Massachusetts Institute of Technology Media Lab werd hij voorgesteld aan het Creative Play Lab van de LEGO Groep. Het team nam zijn idee mee naar het Austrian Research Institute for Artificial Intelligence, die nieuwe AI-software ontwikkelde om LXFML-data (LEGO Exchange Format Mel Script) te vertalen van visuele instructies naar tekstgebaseerde beschrijvingen voor braille- en gesproken instructies. Spraaksynthesebedrijf CereProc leverde vervolgens de Software Development Kit en de stem die de instructies voorleest.

 

Pilot

De eerste instructies die via een pilot roll-out werden gelanceerd omvatten een set van LEGO Classic, LEGO CITY, LEGO Friends en LEGO Movie 2. Gebruikers kunnen ervoor kiezen om de instructies te horen m.b.v. hun schermlezer of met audio die door de LEGO Groep wordt geleverd, of m.b.v. een braillelezer. De pilot volgt slechts enkele maanden na de aankondiging van LEGO Braille Bricks - een initiatief gericht op het ondersteunen van jonge kinderen met een visuele beperking om op een speelse en inclusieve manier braille te leren. Beide projecten zijn gefinancierd door de LEGO Foundation.

 

Info: legoaudioinstructions.com 

 
© Engineersonline.nl