Drone gaat helpen bij medisch transport (video)

Geplaatst op 25 november 2019 om 12:35 uur
Drone gaat helpen bij medisch transport (video)
Bij het Erasmus MC is donderdag het startsein gegeven voor een pilot met medische drones. Het Erasmus MC en Sanquin onderzoeken samen met de ANWB, PostNL en technologiepartners Avy en KPN hoe drones ingezet kunnen worden voor bijvoorbeeld het vervoer van bloed, medicijnen en diagnostische monsters naar patiƫnten en zorglocaties.

Onder de naam Medical Drone Service onderzoeken zij welke bijdrage drones kunnen leveren in het brengen van zorg op het juiste moment en op de juiste plaats.


Jan-Dietert Brugma, apotheker bij het Erasmus MC: "We zien dat de vraag naar zorg op maat door verschillende oorzaken steeds verder toeneemt, terwijl de bereikbaarheid van ziekenhuizen in binnensteden steeds verder onder druk komt te staan. Met het initiatief Medical Drone Service willen we onderzoeken hoe de zorg meer bij de patiënt in de wijk gebracht kan worden. Door de inzet van medische drones hopen we de routes te verkorten en daarmee zorg sneller en efficiënter te organiseren."

 

Veiliger en sneller

Het project onderzoekt onder andere het vervoer van bloedproducten tussen de Sanquin Bloedbank en ziekenhuizen. "Door een drone in te zetten hoeft bijvoorbeeld een spoedlevering van bloed geen gebruik te maken van vervoer over de weg. Dit is uiteindelijk veiliger en wellicht zelfs sneller omdat een drone niet afhankelijk is van het verkeer en dus niet te maken krijgt met files of verkeerslichten", zegt Merlijn van Hasselt, woordvoerder bij Sanquin.


Een andere toepassing waar naar wordt gekeken, is het vervoer van zeldzaam bloed tussen twee Sanquin locaties. Soms is er maar 1 zakje bloed beschikbaar in heel Nederland voor een patiënt. Met behulp van een drone ontvangt de patiënt eerder de hulp die nodig is.

 

Driejarige pilot

In een pilot van 3jaar wordt onderzocht hoe er veilig en betrouwbaar gevlogen kan worden. PostNL heeft de partijen bij elkaar gebracht om deze nieuwe vorm van zorglogistiek te testen en gezamenlijk te leren hoe de zorg nog beter kan worden georganiseerd. De ANWB, die ook de traumahelikopters en ambulancehelikopter vliegt, zal de vliegoperatie uitvoeren. De drone die gebruikt wordt, is ontwikkeld en gebouwd door het Nederlandse Avy . In de komende periode worden testvluchten uitgevoerd. Voor deze vluchten zijn ontheffingen aangevraagd bij de inspectie Leefomgeving en Transport.

 
© Engineersonline.nl