Slimme elektrodes verhogen effectiviteit dampcondensatie met electrowetting (video)

Geplaatst op 17 december 2018 om 08:55 uur
Slimme elektrodes verhogen effectiviteit dampcondensatie met electrowetting (video)
Onderzoekers van de vakgroep Physics of Complex Fluids van de Universiteit Twente zijn er in geslaagd de effectiviteit van dampcondensatie met behulp van zwaartekracht-gedreven electrowetting te vergroten, tot nu toe met 50%. Dit is interessant voor toepassingen als warmteoverdracht en fog-harvesting.

De onderzoekers gebruiken slim gestructureerde elektrodes om meer controle uit te oefenen op de beweging van de druppels. Daardoor groeien minuscule druppels sneller tot een druppel waarop de zwaartekracht grip heeft. Dat levert een versnelde condensatie en vergroting van vermogen op.

 

Electrowetting

Electrowetting is het manipuleren van kleine hoeveelheden vloeistoffen op oppervlakten met behulp van elektrische spanning. Door de spanning is de vloeistof te beïnvloeden in vorm en positie, waardoor nieuwe toepassingen ontstaan. Een typisch voorbeeld is de vloeibare lens die in mobiele telefoons en camera's toegepast wordt. Door de elektrische spanning wordt de vorm van de lens gemanipuleerd, waarmee je kan scherp stellen of in- en uitzoomen.


Er zijn vele mogelijkheden voor toepassing van electrowetting, waaronder in lab-on-a-chip instrumenten en nieuwe typen elektronische displays. Met dit onderzoek kan het ook worden ingezet voor fog harvesting of in microkoelers, die krachtiger en efficiënter worden door toepassing van electrowetting.

 

Verder onderzoek

Hoogleraar Frieder Mugele: "We hopen dat deze resultaten een opstapje vormen naar verder onderzoek naar toepassing van elektrisch gecontroleerde condensatie." De onderzoekers zijn in het bijzonder geïnteresseerd in het verkennen van de grenzen van het verhogen van condensatie en de toepassing daarvan in de praktijk. "In de huidige opstelling zijn we er in geslaagd 50% verhoogde condensatie te realiseren, in een vervolgonderzoek willen we dit verder uitbreiden. Waar de grens ligt, is nu nog moeilijk in te schatten."

 
© Engineersonline.nl