EO

Zuinige microdrone zweeft als een esdoornzaadje (video)

18 mei 2022 om 11:13 uur

Een team van de City University of Hong Kong heeft een lichtgewicht drone met twee vleugels ontwikkeld met ongeveer het dubbele van de vliegtijd van andere drones onder de 100 gram. De onderzoekers zeiden dat hun 35-gram bicopter-drone een kleine luchtkwaliteitssensor of camera kan dragen en 15 tot 24 minuten in de lucht kan blijven, afhankelijk van de batterijgrootte.


Het ontwerp is gedetailleerd beschreven in het peer-reviewed tijdschrift Science Robotics.

 

Volgens hoofdonderzoeker Pakpong Chirarattananon maakt de aerodynamica van kleinere machines - en dieren - het moeilijk om te vliegen. "Naarmate een drone kleiner wordt, worden krachten als wrijving en weerstand dominanter. Zelfs als we kleine robots kunnen laten vliegen, houden ze dat niet lang vol."

 

Een drone met een gewicht van 500 gram kan ongeveer 25 minuten vliegen. Volgens Chirarattanon is dat vijf minuten voor een drone van 50 tot 100 gram.

 

Om het stroomverbruik van de drone te verminderen, keek het team naar de samarazaden van de Japanse esdoorn. De zaden roteren terwijl ze vallen, wat ze vertraagt ​​- wat betekent dat ze langer in de lucht blijven en verder weg kunnen worden geblazen om hun kansen op reproductie te vergroten. 

 

De samara bicopter, met een spanwijdte van 60 centimete, .is inherent stabiel, waarbij de vleugels fungeren als aerodynamische dempers die resulteren in passieve stabilisatie van de houding. In tegenstelling tot de meeste propellerdrones, worden de propellers niet gebruikt voor lift , maar om de vleugels te laten draaien, wat vervolgens in lift resulteert.

 

De drone blijft ongeveer op dezelfde plek zweven, waarbij hij voortdurend ronddraait. "De camera aan boord zal ook de hele tijd ronddraaien om beelden vast te leggen met een 360-graden", aldus Chirarattananon. "En heij kan veilig over stedelijke gebieden vliegen. Als er iets misgaat en hij crasht, is het onwaarschijnlijk dat het iemand pijn doet."

 

In Hong Kong mogen drones volgens de Civil Aviation Department niet over bevolkte gebieden vliegen. Drones met een gewicht van meer dan 7 kg (15 lbs) mogen überhaupt niet in de stad komen.

 

Het team hoopt dat de drone - die al drie jaar in de maak is - in de komende jaren gereed komt voor marktintroductie - nadat ze de vliegduur en de automatische bestuing hebben verbeterd.

 

Gerelateerd nieuws

3D-printmethode produceert in één stap werkende robots

3D-printmethode produceert in één stap werkende robots (video)

Een team van UCLA (VS) kan alle mechanische en elektronische systemen die nodig zijn om een ​​robot te bedienen in één keer vervaardigen door een nieuw type 3D-printproces voor gemanipuleerde actieve (meta…

ING: industrie kan productiviteit ondanks personeelstekorten opvoeren door digitalisering

ING: industrie kan productiviteit ondanks personeelstekorten opvoeren door digitalisering

Structurele personeelstekorten stellen de technologische industrie voor grote uitdagingen, stelt ING: alles moet wijken om de toch al hoge productiviteit verder op te voeren. Het optimaal inzetten van digitale…

Tech United herovert Europese titel robotvoetbal in Portugal

Tech United herovert Europese titel robotvoetbal in Portugal

De Europese titel robotvoetbal is terug in Eindhoven. Na de verloren EK-finale in 2019 – de laatste keer dat het toernooi kon doorgaan voordat de coronapandemie toesloeg – won studententeam Tech United nu met 13-1 in…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tevema
Tevema

Leverancier van technische standaardveren en normdelen, leverbaar uit voorraad.

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 augustus 2022, Utrecht

Technishow + Esef

TechniShow is ingedeeld in verschillende sectoren waar productietechnieken, fases en toebehoren van het...

21 september 2022

Design to Manufacturing (voorheen Prototyping MNE)

Netwerkbeurs en competentieplatform voor wie betrokken is in slimme maak- en ontwerprocessen.

27 september 2022, Utrecht

WoTS

World of Technology & Science bedient bezoekers uit industrie, laboratoria, zorg en wetenschap.

Meer agendapunten »