EO

Vloeistofdynamicus David Fernandez Rivas wint Prins Friso Ingenieursprijs

18 maart 2021 om 09:28 uur

In het digitale bijzijn van de prinsessen Beatrix en Mabel reikte het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) de prijs uit. Foto: KIVI / Patrick van Emst

David Fernandez Rivas (39) universitair hoofddocent vloeistofdynamica aan de Universiteit Twente, is gekozen tot Ingenieur van het Jaar. Fernandez Rivas leidt tevens de bedrijven BuBclean, voor ultrasoon reinigen, en InkBeams, voor naaldvrije injecties.


Fernandez Rivas werkt met zijn UT-team aan een methode om medicijnen te injecteren zonder dat daarvoor nog een naald nodig is. Daarbij is het de kunst om druppeltjes zó te versnellen dat die door de opperhuid heen gaan. "Ik werk het liefst aan biomedische toepassingen, omdat je daarmee de levens van mensen blijvend kunt verbeteren. Technieken komen en gaan, maar geneeskunde zal altijd blijven."

Dat is volgens Fernandez Rivas in het afgelopen jaar wel gebleken. "Mede door corona is de samenleving gepolariseerd geraakt en is het vertrouwen in veel instellingen verminderd. Om de risico's van deze neerwaartse spiraal weg te nemen, zie ik het als mijn taak het belang van techniek en onderwijs te promoten als onze beste kans op een betere toekomst."

 

Ook Publieksprijswinnaar

De Prins Friso Ingenieursprijs voor Fernandez Rivas ontving hij digitaal uit handen van Kivi-president Joanne Meyboom. Fernadez Rivas bleek ook de favoriet van het publiek, zodat hij eveneens de publieksprijs in de wacht sleepte. Meyboom gaf aan dat de vakjury was getroffen door zijn bezieling. "Hij inspireert enorm en heeft bijzonder veel expertise op specifieke onderwerpen, maar kijkt ook naar de breedte. Hij stelt zichzelf en zijn kennis uitdrukkelijk openlijk beschikbaar en zet zijn ondernemerschap in om zijn kennis actief door te geven. Maar vooral wil hij een onafhankelijke wetenschapper zijn, die gemotiveerde professionals leidt naar uitdagend onderzoek op het snijvlak van fysica en biomedische wetenschap."

 

Runner-up

Abeje Mersha, lector onbemande roboticasystemen aan de Hogeschool Saxion in Enschede, ontwikkelde met zijn team een drone die 24 uur per dag, zeven dagen per week direct kan uitrukken, als er een melding binnenkomt. Volledig autonoom kan die vervolgens vaststellen of het al dan niet om loos alarm gaat en welke hulpdienst moet uitrukken.

 

Derde finalist

Rob Dijcker senior projectleider & adviseur Circular Solutions, Witteveen+Bos, ontwikkelde +CircularDesign, een ontwerptool die de mate van circulariteit in beeld brengt. De gebruiker ziet op een dashboard direct waar alle materialen vandaan komen, maar ook waar de materialen heen kunnen als het ontwerp aan vervanging toe is.

De Prins Friso Ingenieursprijs wordt jaarlijks toegekend aan een ingenieur die zich onderscheidt in expertise, innoverend vermogen, maatschappelijke impact en ondernemerschap. Vorig jaar ging de onderscheiding naar waterbouwer Bas Reedijk, voor zijn werk aan onder meer de Afsluitdijk. Een jaar eerder won Maja Rudinac, bedenker en ontwikkelaar van zorgrobot Lea.

 

Bekijk hier nog eens de introductievideo's van de drie finalisten

 

Gerelateerd nieuws

Noren willen reizen transformerren met elektrische vliegboot

Te land, ter zee en in de lucht: Noren bouwen elektrische vliegboot met wielen (video)

Een Noors bedrijf ontwikkelt een klein elektrisch watervliegtuig dat het lokale passagiersverkeer op grote schaal kan transformeren. Het ontwerp van de romp wordt momenteel getest in de sleeptank van Sintef in Trondheim.

Noodhulpdrone Twente haalt 120 km/u

Noodhulpdrone Twente haalt 120 km/u

Studententeam DroneTeam Twente heeft haar nieuwste drone onthuld: Thunderbird. De drone is ontworpen voor medische hulpverlening en maakt gebruik van een uniek, efficiënt vleugelontwerp en haalt een topsnelheid van 120…

4D-composietprinten kan de vleugels van drones verbeteren

4D-composietgeprinte dronevleugels die van vorm veranderen tijdens de vluctht (video)

In Canada wordt gewerkt aan drone-vleugels die tijdens de vlucht van vorm kunnen veranderen. Professor mechanische, industriële en ruimtevaarttechniek Suong Hoa heeft hiervoor een 4D composietprinttechniek ontwikkeld.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Gecodeerde, contactloze veiligheidsschakelaar PSEN cs5 en PSEN cs6 Veiligheidsschakelaar voor de hek- en positiebewaking

PSENcode is zowel bedoeld voor de standbewaking van afschermingen volgens EN 60947-5-3 als voor de positiebewaking. Door...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tevema
Tevema

Leverancier van technische standaardveren en normdelen, leverbaar uit voorraad.

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 mei 2022, Hannover (De)

Hannover Messe

The lead theme Industrial Transformation spotlights the topics of digitalization and sustainability.

31 mei 2022, Düsseldorf

World Electrolysis Congress

Goal: tackle the remaining bottlenecks to rolling out electrolysers at scale and pace

31 mei 2022, Veldhoven

Business Software Event

Platform waar digitaliseringsvraagstukken voor de maakindustrie centraal staan

Meer agendapunten »