EO

Vloeistofdynamicus David Fernandez Rivas wint Prins Friso Ingenieursprijs

18 maart 2021 om 09:28 uur

In het digitale bijzijn van de prinsessen Beatrix en Mabel reikte het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) de prijs uit. Foto: KIVI / Patrick van Emst

David Fernandez Rivas (39) universitair hoofddocent vloeistofdynamica aan de Universiteit Twente, is gekozen tot Ingenieur van het Jaar. Fernandez Rivas leidt tevens de bedrijven BuBclean, voor ultrasoon reinigen, en InkBeams, voor naaldvrije injecties.


Fernandez Rivas werkt met zijn UT-team aan een methode om medicijnen te injecteren zonder dat daarvoor nog een naald nodig is. Daarbij is het de kunst om druppeltjes zó te versnellen dat die door de opperhuid heen gaan. "Ik werk het liefst aan biomedische toepassingen, omdat je daarmee de levens van mensen blijvend kunt verbeteren. Technieken komen en gaan, maar geneeskunde zal altijd blijven."

Dat is volgens Fernandez Rivas in het afgelopen jaar wel gebleken. "Mede door corona is de samenleving gepolariseerd geraakt en is het vertrouwen in veel instellingen verminderd. Om de risico's van deze neerwaartse spiraal weg te nemen, zie ik het als mijn taak het belang van techniek en onderwijs te promoten als onze beste kans op een betere toekomst."

 

Ook Publieksprijswinnaar

De Prins Friso Ingenieursprijs voor Fernandez Rivas ontving hij digitaal uit handen van Kivi-president Joanne Meyboom. Fernadez Rivas bleek ook de favoriet van het publiek, zodat hij eveneens de publieksprijs in de wacht sleepte. Meyboom gaf aan dat de vakjury was getroffen door zijn bezieling. "Hij inspireert enorm en heeft bijzonder veel expertise op specifieke onderwerpen, maar kijkt ook naar de breedte. Hij stelt zichzelf en zijn kennis uitdrukkelijk openlijk beschikbaar en zet zijn ondernemerschap in om zijn kennis actief door te geven. Maar vooral wil hij een onafhankelijke wetenschapper zijn, die gemotiveerde professionals leidt naar uitdagend onderzoek op het snijvlak van fysica en biomedische wetenschap."

 

Runner-up

Abeje Mersha, lector onbemande roboticasystemen aan de Hogeschool Saxion in Enschede, ontwikkelde met zijn team een drone die 24 uur per dag, zeven dagen per week direct kan uitrukken, als er een melding binnenkomt. Volledig autonoom kan die vervolgens vaststellen of het al dan niet om loos alarm gaat en welke hulpdienst moet uitrukken.

 

Derde finalist

Rob Dijcker senior projectleider & adviseur Circular Solutions, Witteveen+Bos, ontwikkelde +CircularDesign, een ontwerptool die de mate van circulariteit in beeld brengt. De gebruiker ziet op een dashboard direct waar alle materialen vandaan komen, maar ook waar de materialen heen kunnen als het ontwerp aan vervanging toe is.

De Prins Friso Ingenieursprijs wordt jaarlijks toegekend aan een ingenieur die zich onderscheidt in expertise, innoverend vermogen, maatschappelijke impact en ondernemerschap. Vorig jaar ging de onderscheiding naar waterbouwer Bas Reedijk, voor zijn werk aan onder meer de Afsluitdijk. Een jaar eerder won Maja Rudinac, bedenker en ontwikkelaar van zorgrobot Lea.

 

Bekijk hier nog eens de introductievideo's van de drie finalisten

 

Gerelateerd nieuws

Een opblaasbare structuur die blijft staan zonder druk

Een opblaasbare structuur die blijft staan zonder druk (video)

Een team van de Harvard John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences (Saes, VS) heeft een op origami geïnspireerd ontwerp ontwikkeld voor opblaasbare constructies die bljiven staan zonder constante…

Uitnodiging: vier Star Wars-dag met nieuwe inzichten in productie in de ruimte

Uitnodiging: vier Star Wars-dag met nieuwe inzichten in productie in de ruimte

Op 4 mei is het niet alleen Dodenherdenking, maar ook International Star Wars Day. De Zweedse universiteit Chalmers maakt van de gelegenheid gebruik om zijn lopende onderzoeksactiviteiten met betrekking tot productie in…

Eerste bewoner 3D-betongeprint huis in Eindhoven krijgt de sleutel

Eerste 3D-betongeprint huis in gebruik in Eindhoven (video)

De eerste huurder van de eerste Nederlandse woning van 3D-geprint beton heeft 30 april de sleutel gekregen. Het Eindhovense huis kent een geheel eigen vormgeving, dankzij uitgebreide R&D om de vormvrijheid van…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuw! Deurgreepmodule PSENmlock van Pilz

Het veilig heksysteem PSENmlock is uitgebreid met een unieke deurgreepmodule.

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

18 mei 2021, online

Feda Next Innovation Talk: De kracht van data voor je klant en je businessmodel

Hoe gebruik je data slim in je marketing- en salesbeslissingen? En hoe zet je ze om naar nieuwe ...

18 mei 2021, online

Webinar: De reis naar een slimme fabriek - featuring OCI Nitrogen

De Industry 4.0 manager van OCI Nitrogen deelt zijn ervaringen.

18 mei 2021, online

Citython

Innovatieve young professionals gaan de strijd met elkaar aan om mobiliteitsuitdagingen in steden op te...

Meer agendapunten »