EO

Lockdowns voorkomen met ‘centrale pandemiefaciliteit’

19 januari 2021 om 13:02 uur

Om lockdowns te voorkomen bij toekomstige pandemieën, heeft een consortium van bedrijven, waaronder Siemens, een plan ontwikkeld voor een full-service medische pandemiefaciliteit onder de naam Delta Medical Center. Idee is dat de faciliteit centraal in Nederland wordt gerealiseerd, wat in 12 maanden zou kunnen.


Dit Delta Medical Center maakt dan gebruik van een te vormen ‘nationale reserve' aan medisch/verplegend personeel. De faciliteit helpt afschaling van de reguliere zorg bij een volgende pandemie voorkomen en heeft een belangrijke rol bij de centrale coördinatie en logistiek van patiënten in Nederland gedurende een crisis.

Het consortium, bestaande uit Vehold, JanSnel, Siemens Healthineers en Siemens Smart Infrastructure, Medexs en Dräger, heeft een ontwerp laten maken van een faciliteit van circa 80.000 m2, met 1500 IC-bedden en inclusief triage-units, diagnostische ruimtes, OK-complex, mortuarium, kantoren en facilitaire voorzieningen. Het omhelst een publiek-private samenwerking met een concessie voor een periode van 20 jaar met betrekking tot bouw, instandhouding, training personeel, service en onderhoud. De faciliteit heeft een flexibele inrichting en is voor 20% operationeel binnen 48 uur en 100% binnen 120 uur.

 

Het personeel, de belangrijkste factor bij elke medische instelling, wordt betrokken uit een landelijke pool, een `nationale reserve‘. Elk ziekenhuis in Nederland draagt bij aan deze medisch personeelpool. Zo wordt het huidige zorgpersoneel innovatief gemobiliseerd voor een crisis en krijgt het toekomstbestendige trainingen en opleidingen. De faciliteit voorziet tijdens zo'n crisissituatie in alle relevante behoeften, van eten en slapen tot busvervoer.

Siemens brengt onder meer virustestmaterialen en met slimme gebouwoplossingen in. Kees Smaling, algemeen directeur Siemens Healthineers: "Als 0,2% van de totale ziekenhuiskosten wordt besteed aan deze pandemiefaciliteit kost dat 2,97 per Nederlander per jaar en kan het er in een jaar tijd staan. Met dit initiatief hoeven de 75 ziekenhuizen in Nederland bij een Covid-achtige situatie niet meer aparte afdelingen voor besmette en niet-besmette patiënten in te richten. Dat maakt een groot verschil."

 

Waar momenteel alle inspanningen gericht zijn op de bestrijding van de Covid-19 pandemie lijkt een vergezicht op het omgaan met toekomstige pandemieën vooralsnog te ontbreken. Voornaamste aanleiding tot de lockdowns in Nederland - met grote maatschappelijke en economische gevolgen - is het ontlasten van de zorginfrastructuur. Desondanks zullen volgens het RIVM alleen al door het uitstel van delen van de ziekenhuiszorg in de eerste coronagolf minimaal 50.000 gezonde levensjaren verloren gaan.

 

Reacties (1)

Dit klinkt allemaal heel mooi, maar gaat in de praktijk niet werken. Het is zelfs zo erg dat ik hier op het lab in Dordrecht bijna niet eens een geautomatiseerd systeem kon aanhouden met bescheiden capaciteit (500 testen per dag) voor in geval van pandemieën vanwege de marktwerking in de zorg. Dus eerst zou de marktwerking in de zorg moeten worden aangepakt. Een dergelijke faciliteit die jaren niets staat te doen is namelijk nooit efficiënt te krijgen en al helemaal niet winstgevend. Dus commercieel lijkt me al helemaal geen optie.
Bertie de Leeuw, 28 januari 2021 11:06
 

Gerelateerd nieuws

‘Honingraat’-membraan maakt redox-flowbatterij efficiënter

‘Honingraat’-membraan maakt redox-flowbatterij efficiënter

Onderzoekers van de TU Eindhoven, Differ en MIT ontwikkelden een elektrode met honingraat-porieën om de elektrochemische reactie in de redox-flowbatterij te verbeteren. Het materiaal maakt de batterij efficiënter en…

Demissionair minister Van Nieuwenhuizen:

Demissionair minister Van Nieuwenhuizen: "Technologie is de oplossing voor onderhoud van Nederlandse infrastructuur"

Demissionair minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft een online werkbezoek gebracht aan het gemaal in IJmuiden en het gemaal- en sluizencomplex in Eefde. Rijkswaterstaat en de technologische…

Imec toont 's werelds eerste Sub-5mW, IEEE 802.15.4z Ultra-Wideband Transmitter Chip

Imec toont 's werelds eerste sub-5mW, IEEE 802.15.4z ultra-wideband transmitter chip

Op de International Solid-State Circuits Conference (ISSCC) presenteerde imec de eerste IEEE 802.15.4z impulse-radio ultrabreedband (IR-UWB) zenderchip, waarmee een evenwicht werd gevonden tussen UWB's nauwkeurige…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

1 maart 2021, online

Embedded World + Congatec

Embedded World en Congatec vinden dit jaar online plaats.

4 maart 2021, online

Webinar: Selectie en installatie van Atexkabelwartels: hoe het wel en niet moet

Helaas worden er nog veel fouten gemaakt met de selectie en toepassing van Atex kabelwartels. Hierdoor...

4 maart 2021, online

Webinar: Versnelling van de regionale energietransitie beroepsonderwijs

De eerste in een reeks van 5 webinars over werken aan groen herstel vanuit publiek-private samenwerkingen...

Meer agendapunten »