EO

Wordt Zaandam het Mekka voor zonnepanelen?

04 september 2020 om 11:32 uur

Gaëtan Masson, voorzitter van ESMC (2e van links) onthult het unieke Europese zonnepaneel. Links: Maarten Wijdekop (TNO), 3e van links Daniël Kuijk van Energyra en Radovan Kopecek van ISC Konstanz.

Er is een hightech Europees zonnepaneel gelanceerd dat vanaf eind dit jaar grootschalig moet worden geproduceerd in Zaandam. De partijen hopen de productie van zonnepanelen, die nu grotendeels plaatsvindt in Azië, terug te halen naar Europa. Op milieuvriendelijke wijze.


Volgens initiatoren TNO, het Duitse onderzoeksinstituut International Solar Energy Research Centre, en de Zaanse modulebouwer Energyra is de productielijn is een Europees staaltje high-tech. 'Energyra heeft de meest geavanceerde en best presterende zonnecellen samengebracht met de meest effectieve moduletechnologie in haar volledig geautomatiseerde, Industry 4.0, productielijn. Met een sterke focus op het implementeren van technologie en know-how uit de EU en bovenal het verantwoord gebruik van grondstoffen heeft Energyra een sterke relatie opgebouwd met leidende kennisinstellingen, materiaalleveranciers en machinebouwers in Europa.'


Het zonnepaneel IconIQ combineert de technologieën van TNO en het Duitse onderzoeksinstituut International Solar Energy Research Centre (ISC Konstanz). Dit is de eerste stap van het onlangs opgerichte innovatieconsortium IconIQ-GreenFab naar het opzetten van high-performance productie van zonnepanelen in Europa. In het consortium spelen de drie organisaties een leidende rol.

 

Technologie

Aan de basis van het nieuwe paneel ligt de door ECN ontwikkelde backcontact-technologie. Deze maakt het mogelijk zonnecellen te verwerken in panelen met een hoog rendement, een betere esthetiek en een grotere vormvrijheid. Zichtbaar voordeel is dat de panelen mooier ingepast kunnen worden in de gebouwde omgeving. De cellen die in het IconIQ paneel zitten en voor het hoge rendement zorgen, zijn gebaseerd op de nieuwste beschikbare technologie op dit vlak: de Zebra IBC (Interdigated Back Contact) zonnecel. Deze celtechnologie is ontwikkeld door de derde partner in het consortium, ISC Konstanz uit Duitsland.

 

Lood- en fluorvrij

Daniël Kuijk, directeur Energyra Europe: "De door TNO ontwikkelde backcontact-moduletechnologie. biedt vele voordelen, zoals de loodvrije, soldeerloze contactering en een sterk verbeterde robuustheid in flexibele toepassingen. Het laatste vertaalt zich in een buitengewone levensduur van het IconIQ-zonnepaneel. Dat ons paneel niet alleen loodvrij is, maar ook vrij is van fluor en PFAS is voor ons misschien een no-brainer, maar dit geldt zeker niet voor de gangbaar verkrijgbare panelen. Om zoiets voor elkaar te krijgen heb je de hele waardeketen keihard nodig. IconIQ bewijst dat we dat in Europa dan ook echt kunnen."

 

Meer banen, minder CO2

Concurreren met de grootschalige en goedkope productie in Azië is volgens Energyra en TNO alleen mogelijk als er in de EU een geïntegreerde waardeketen wordt gevormd die op termijn vijftien miljoen zonnepanelen per jaar produceert. Productie dicht bij huis voorkomt daarbij ook transport van grondstoffen naar, en import van panelen uit Azië, wat de CO2-voetafdruk van zonnepanelen verder zou verbeteren. Daarnaast zal productie in de EU zo'n drieduizend directe banen opleveren en, in het totale ecosysteem inclusief toeleveringsbedrijven, naar schatting 15.000 banen.

 
Gaëtan Masson, voorzitter ESMC: "Voor de geavanceerde Europese maakindustrie en haar toeleveranciers biedt dit unieke paneel van Energyra grote kansen. Het maakt de EU ook minder afhankelijk van Aziatische import, die recent door de coronacrisis fors terugliep."

 

Gerelateerd nieuws

Geoptimaliseerde verbindingstechnologie opent de deur naar veilig gebruik van waterstof in de luchtvaart

Magnetisch pulslassen maakt waterstofsystemen veilig voor vliegtuigen

Milieuvriendelijk vliegen op waterstof klinkt leuk, maar hoe maak je een veilig systeem voor deze cryogene brandstof die pas bij -253 graden Celsius bruikbaar is? Zowel tanks als leidingsystemen moeten bij zulke lage…

Hoe een bewegend platform voor 3D-printen afval en kosten kan verminderen

3D-printen kan nu 40 procent sneller en 30 procent goedkoper (video)

Onderzoekers van de USC Viterbi School of Engineering (VS) hebben een goedkoop dynamisch gestuurd oppervlak voor 3D-printers ontwikkeld dat afval vermindert en tijd bespaart.

Structurele batterij

Sprong voorwaarts naar structurele batterij (video)

Onderzoekers van Chalmers University of Technology hebben een structurele batterij geproduceerd die tien keer beter presteert dan voorgaande versies. Koolstofvezel dient tegelijk als elektrode, geleider en dragend…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

19 april 2021, online

KNAW-webinar: Wiskunde in tijden van corona

Epidemiologische modellen brengen de verspreiding van infectieziekten binnen sociale netwerken in kaart...

20 april 2021, online

Webinar over Europese normalisatie in staalsector

Webinar over de herstructurering van de Europese normalisatie in de staalsector.

18 mei 2021, 18, 19 en 20 mei 2021

Machineveiligheid in vogelvlucht (online training)

Meer agendapunten »