EO

Gaan graphics minder stroom gebruiken?

12 februari 2020 om 12:29 uur

Networks-on-Chips zijn hardware die gebruikt worden om te communiceren tussen de verschillende onderdelen van een microchip. Ze bestaan al meer dan twintig jaar, maar zijn nog niet veelvuldig in gebruik omdat ze te veel stroom verbruiken. Computerwetenschapper Peng Wang probeerde een oplossing te vinden voor deze stroom-inefficiëntie tijdens zijn promotieonderzoek.


Manycore systemen zijn systemen die bestaan uit meerdere processoren. Elke processor heeft zijn eigen taak. Waar een enkele processor een enkele datalijn tegelijk kan verwerken, kan een manycore systeem meerdere datalijnen tegelijk verwerken. Tegenwoordig worden manycore systemen veel gebruikt. Zo verwerken ze bijvoorbeeld het beeld van je telefoon, je laptop en je spelcomputer. Hoe meer processoren in een manycore systeem aanwezig zijn, des te hoger de prestatie van het systeem. Er is echter een groot probleem: de communicatie tussen alle processoren verhindert de verbetering van de prestatie.


Een veelbelovende oplossing voor dit probleem is een Network-on-Chip (NoC), een stuk hardware dat communicatie tussen de verschillende processoren van een manycore systeem organiseert. Deze NoCs worden echter niet veel gebruikt in manycore systemen, omdat ze te veel stroom verbruiken. PhD-student Peng Wang keek in zijn promotieonderzoek naar twee mogelijke aanpakken om het stroomverbruik van NoCs te verminderen.

 

Omgaan met hoog stroomverbruik

"Om het stroomverbruik te verminderen, kunnen we gebruik maken van stroomregulatie of van een eenvoudiger hardware ontwerp", zegt Wang. "Network-on-Chips hebben een gedistribueerde structuur, met veel verschillende componenten. Niet alle componenten zijn nodig voor elke toepassing van de NoCs. De eerste aanpak is daarom stroomregulatie. Dit houdt in dat ongebruikte componenten van de NoC uitgezet worden om het stroomgebruik te verminderen."


De huidige aanpak voor stroomregulatie is inefficiënt en kan de wachttijd verhogen. Wang bedacht drie nieuwe manieren van stroomregulatie die het stroomverbruik verminderen, zonder de wachttijd te verhogen.


Zijn tweede oplossing is het gebruiken van een eenvoudiger hardware ontwerp. Eenvoudige NoCs gebruiken heel weinig stroom, maar geven geen voorrang aan bepaalde datalijnen of waarborgen niet het vereiste prestatieniveau. Dit zijn echter voorwaarden om NoCs in manycore systemen te kunnen gebruiken. Wang heeft geprobeerd om eenvoudige NoCs te gebruiken en ze zo aan te passen dat ze wel aan deze voorwaarden voldoen. De oplossing was een bufferloze NoC: een NoC die niet tijdelijk data kan opslaan. Dit zorgt dat de NoC een stuk minder stroom verbruikt, maar wel aan alle voorwaarden voldoet om in een manycore systeem te werken.

 

Gerelateerd nieuws

Airbus ZEROe plaatst waterstof in het hart van toekomstige vliegtuigen

Airbus plaatst waterstof in het hart van zijn toekomstige vliegtuigen

Tegen 2035 zou 's werelds eerste emissievrije commerciële vliegtuig de lucht in kunnen. Om dit werkelijkheid te laten worden, onderzoekt Airbus baanbrekende conceptvliegtuigen - ZEROe genaamd - aangedreven door…

Studenten uit Delft winnen James Dyson Award 2020 met audiosysteem dat glas gebruikt om muziek te streamen

Audiosysteem dat glas gebruikt om muziek te streamen (video) (James Dyson Award)

Ammos is een audiosysteem voor thuis dat kristalhelder geluid produceert met een glasplaat en daardoor in het geheel recyclebaar is. De zes studenten van TU Delft pakken hiermee de duurzaamheidskwesties in…

Flexibel productiesysteem maakt een verscheidenheid aan varianten mogelijk

Maakt KIT speciaalmachines overbodig? (video)

Van sportschoenen tot autoaccessoires - er is een toenemende vraag naar geïindividualiseerde producten. De economische en competitieve productie van industriële en consumptiegoederen met een hoge mate van…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Encoder WDGR - de incrementele redundantie

Het hoeft niet altijd SIL te zijn ... de incrementele redundante encoder WDGR.

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

29 september 2020, online

5G in de Industrie

Informatie over de praktische toepasbaarheid en mogelijkheden van 5G in de Industrie.

29 september 2020, Frankfurt

Battery Experts Forum

Conferentie en beurs over batterijtechnologie

29 september 2020, online

Kostenbeheersing van gegoten / gesmede technische componenten

Tijdens dit webinar zet Elcee mogelijkheden uiteen om de kosten van gesmede / gegoten componenten te...

Meer agendapunten »