EO

Almeerse fabriek bouwt huizen uit laagwaardige plasticsoep

11 november 2019 om 14:43 uur

Save Plastics uit Arnhem heeft de aanbesteding gewonnen voor de oprichting van een plasticfabriek in Almere. De plastic afvalverwerker maakt van laagwaardig, gemengd afvalplastic nieuwe producten, zoals palen en steigerplanken. Bedenker van de fabriek en eigenaar van Save Plastics Bram Peters: “Alles is mogelijk: we maken inmiddels zelfs huizen van afvalplastic.”


Het recyclen van plastic gebeurt al veel, maar dan voornamelijk van de hoogwaardige plasticfractie, vooral bekend van de Pet-flessen. Dit materiaal is relatief makkelijk te hergebruiken. Het bestaat uit 1 soort kunststof met 1 smeltmanier. De mixfractie, of het laagwaardige plastic, bestaat uit verschillende soorten plastic bij elkaar dat niet kan worden gescheiden of erg vies is. Dit kennen we als de plasticsoep. Peters: "Het is in feite een samengeraapt zooitje en er zijn maar weinig mensen die daarmee aan de slag kunnen of willen. In Nederland wordt dat dus vooral verbrand. Zonde. Verbranden is niet alleen slecht voor het milieu, het is ook pure geldverspilling: deze grondstof is veel waard. Je kunt er alles mee maken."

 

Stevige en duurzame steigerplanken

Dit plastic vindt bij Save Plastics een nieuw leven. Vooral de steigerplanken zijn erg populair. Jachthavens, campings en gemeentes zien het als het duurzame alternatief voor tropisch hardhout of beton. "Het is toch gek dat we tropisch hardhout van ver importeren, met alle CO2-uitstoot van dien, terwijl we een veel beter alternatief uit Nederland kunnen halen. De CO2-uitstoot van het produceren van producten met deze grondstof is veel lager dan bij andere grondstoffen als staal, beton of zelfs hout", zegt Peters. "Bovendien gaat het gerecyclede plastic 50 jaar mee. Daarna kunnen we het zo'n 7 keer opnieuw recyclen, zonder dat de kwaliteit achteruitgaat. Dat maakt het ook een kwalitatievere keuze."

afval 

 

Gerelateerd nieuws

Productie recyclebaar plastic stap dichterbij

Productie recyclebaar plastic stap dichterbij

Een onlangs ontdekte groep recyclebare plastics lijkt een veelbelovend alternatief voor het moeilijk recyclebare harde plastic. Toch zien we deze zogeheten vitrimeren nog niet in producten toegepast omdat ze lastig te…

Een arm of been van gerecycled plastic

Een arm of been van gerecycled plastic

Een lichtgewicht prothese van afgedankt plastic kan zorgverleners miljoenen besparen. De gerecyclede prothese kost ongeveer 11 euro, waar de gemiddelde prijs voor een prothese rond de 5400 euro ligt. Vooral voor…

Een Marsbasis bouwen met bacteriën

Een Marsbasis bouwen met bacteriën (video)

Hoe maak je een Marsbasis? Simpel: je stuurt een capsule met wat bacteriën naar de rode planeet en laat ze daar ijzer mijnen. Na een aantal jaren stuur je er mensen achteraan die met het materiaal een basis bouwen.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuwe Safety Field Box van Schmersal

Eenvoudige installatie-oplossing voor complexe machines: veiligheidsveldbus met PROFINET/PROFIsafe-veldbusinterface

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

3 december 2019, Vianen - Engelstalig

Certified Machinery Safety Expert (CMSE) met TUV certificaat

In samenwerking met TUV Nord heeft Pilz de Certified Machinery Safety Expert (CMSE) training ontwikkeld....

6 december 2019, D&F kantoor Breda

HAZOP Leader

6 en 13 december 2019

Meer agendapunten »