EO

Boyan Slats plasticvreter werkt! Maar bedreigt hij drijvende zeediertjes?

07 oktober 2019 om 17:11 uur

Boyan Slats laat weten dat zijn zeeplasticvreter na een jaar van testen en doorontwikkelen nu goed werkt. Hoera! Helaas zijn er zorgen in de marine wereld: Systeem 001 / B veegt niet alleen het drijfplastic bij elkaar, maar ook drijvende zeediertjes. 

De tweet is afkomstig van biologe Rebecca Helm van de universiteit in Asheville (VS). Zij waarschuwde Slat al eerder voor het gevaar van opgeveegde beestjes, maar die maakt zich vooralsnog geen zorgen. In Trouw laat hij weten dat er inderdaad ‘enkele neuston’ in het veegsysteem zijn aangetroffen, maar dat die deels op de troep zaten, wat er op wijst dat ze al aan het afval vast zaten voordat ze werden gevangen. Bovendien komen de bijvangsten overeen met wat werd voorspeld bij een milieu-effectbeoordeling die vooraf is gemaakt. Intussen probeert The Ocean Cleanup de werking van het systeem nog wel te verbeteren. Woordvoerder Eline Weltevreede: “Doel blijft om de vangst aan plastic te maximaliseren en de bijvangst te minimaliseren. Maar wat ook opvalt is dat wij veel zeedieren hebben gezien die op één of andere manier al vast zaten aan drijvend plastic.”

 

Ontwerpverbeteringen

System 001/B gebruikt de natuurlijke krachten van de Pacfische Oceaan om passief plastic te vangen en te concentreren. Het verbeterde systeem werd in juni in Vancouver te water gelaten en heeft sindsdien niet alleen duidelijk zichtbare stukjes plastic en grote ‘spooknetten’ gevangen, maar ook microplastics van slechts 1 mm. In System 001/B zijn twee belangrijke ontwerpuitdagingen opgelost. Ten eerste ging het systeem eerst sneller dan het plastic, wat is opgelost door het te vertragen met een parachute-zeeanker. Daardoor konden ook sneller bewegende kunststofresten in het systeem drijven. Vervolgens bleek veel plastic over de arm te drijven. Dit is opgelost met een grotere kurklijn. Sindsdien wordt minimale overslag waargenomen, waardoor het systeem kunststof kan opvangen en concentreren.

 

En dan nu: op naar full scale

The Ocean Cleanup gaat nu beginnen met het ontwerpen van het volgende oceaanreinigingssysteem, Systeem 002; dit full scale systeem moet langdurig plastic kunnen verzamelen en vasthouden.

 

Reacties (1)

Ik zou eerst een systeem bedenken om het plastic in een schip te krijgen voordat we gaan opschalen. Ik heb daar denk ik een geschikte oplossing voor die ik bedacht heb om kroos uit sloten op te vissen met een minimale impact op flora en fauna.
erik van v;iet, 11 oktober 2019 12:10
 

Gerelateerd nieuws

Goud voor auto die zelf de zon opzoekt

Goud voor auto die zelf de zon opzoekt

Solar Team Eindhoven, het team van de TU Eindhoven, heeft voor de vierde keer op rij de hoofdprijs gepakt in de Cruiser Class van de Bridgestone World Solar Challenge. Het team legde de ruim drieduizend kilometer lange…

AI ontwikkelt nieuw materiaal

AI ontwikkelt zelfstandig een nieuw materiaal (video)

Aan de TU Delft is een nieuw materiaal ontwikkeld zonder enig experimenteel onderzoek te doen. Het supersamendrukbare maar sterke materiaal werd ontworpen met behulp van uitsluitend AI. “Kunstmatige intelligentie geeft…

Kijken naar energietransport in op biologie geïnspireerde nanobuisjes

Hoe verplaatst energie zich in op biologie geïnspireerde nanobuisjes?

Wetenschappers van de RUG en de universiteit van Würzburg (DE) hebben een op de biologie gebaseerd systeem onderzocht dat licht omzet in stroom. Dat gebeurde met geavanceerde spectroscopie in microkanaaltjes. De…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Veilig heksysteem PSENmlock

Het heksysteem PSENmlock biedt een veilige vergrendeling en veilige sluiting in slechts één product. De PSENmlock...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

19 oktober 2019, Eindhoven

Dutch Design Week

Ontwerpers presenteren hun werk op 100 locaties in Eindhoven

23 oktober 2019, Vianen

Praktijkdag Performance Level (PL) ISO 13849-1

Na de theoriedag PL/SIL of module 4: Ontwerpen besturingstechnische veiligheidsmaatregelen van de...

Meer agendapunten »