Boyan Slats plasticvreter werkt! Maar bedreigt hij drijvende zeediertjes?

Boyan Slats laat weten dat zijn zeeplasticvreter na een jaar van testen en doorontwikkelen nu goed werkt. Hoera! Helaas zijn er zorgen in de marine wereld: Systeem 001 / B veegt niet alleen het drijfplastic bij elkaar, maar ook drijvende zeediertjes.

De tweet is afkomstig van biologe Rebecca Helm van de universiteit in Asheville (VS). Zij waarschuwde Slat al eerder voor het gevaar van opgeveegde beestjes, maar die maakt zich vooralsnog geen zorgen. In Trouw laat hij weten dat er inderdaad ‘enkele neuston’ in het veegsysteem zijn aangetroffen, maar dat die deels op de troep zaten, wat er op wijst dat ze al aan het afval vast zaten voordat ze werden gevangen. Bovendien komen de bijvangsten overeen met wat werd voorspeld bij een milieu-effectbeoordeling die vooraf is gemaakt. Intussen probeert The Ocean Cleanup de werking van het systeem nog wel te verbeteren. Woordvoerder Eline Weltevreede: “Doel blijft om de vangst aan plastic te maximaliseren en de bijvangst te minimaliseren. Maar wat ook opvalt is dat wij veel zeedieren hebben gezien die op één of andere manier al vast zaten aan drijvend plastic.”

Ontwerpverbeteringen

System 001/B gebruikt de natuurlijke krachten van de Pacfische Oceaan om passief plastic te vangen en te concentreren. Het verbeterde systeem werd in juni in Vancouver te water gelaten en heeft sindsdien niet alleen duidelijk zichtbare stukjes plastic en grote ‘spooknetten’ gevangen, maar ook microplastics van slechts 1 mm. In System 001/B zijn twee belangrijke ontwerpuitdagingen opgelost. Ten eerste ging het systeem eerst sneller dan het plastic, wat is opgelost door het te vertragen met een parachute-zeeanker. Daardoor konden ook sneller bewegende kunststofresten in het systeem drijven. Vervolgens bleek veel plastic over de arm te drijven. Dit is opgelost met een grotere kurklijn. Sindsdien wordt minimale overslag waargenomen, waardoor het systeem kunststof kan opvangen en concentreren.

En dan nu: op naar full scale

The Ocean Cleanup gaat nu beginnen met het ontwerpen van het volgende oceaanreinigingssysteem, Systeem 002; dit full scale systeem moet langdurig plastic kunnen verzamelen en vasthouden.