EO

Boyan Slats plasticvreter werkt! Maar bedreigt hij drijvende zeediertjes?

07 oktober 2019 om 17:11 uur

Boyan Slats laat weten dat zijn zeeplasticvreter na een jaar van testen en doorontwikkelen nu goed werkt. Hoera! Helaas zijn er zorgen in de marine wereld: Systeem 001 / B veegt niet alleen het drijfplastic bij elkaar, maar ook drijvende zeediertjes. 

De tweet is afkomstig van biologe Rebecca Helm van de universiteit in Asheville (VS). Zij waarschuwde Slat al eerder voor het gevaar van opgeveegde beestjes, maar die maakt zich vooralsnog geen zorgen. In Trouw laat hij weten dat er inderdaad ‘enkele neuston’ in het veegsysteem zijn aangetroffen, maar dat die deels op de troep zaten, wat er op wijst dat ze al aan het afval vast zaten voordat ze werden gevangen. Bovendien komen de bijvangsten overeen met wat werd voorspeld bij een milieu-effectbeoordeling die vooraf is gemaakt. Intussen probeert The Ocean Cleanup de werking van het systeem nog wel te verbeteren. Woordvoerder Eline Weltevreede: “Doel blijft om de vangst aan plastic te maximaliseren en de bijvangst te minimaliseren. Maar wat ook opvalt is dat wij veel zeedieren hebben gezien die op één of andere manier al vast zaten aan drijvend plastic.”

 

Ontwerpverbeteringen

System 001/B gebruikt de natuurlijke krachten van de Pacfische Oceaan om passief plastic te vangen en te concentreren. Het verbeterde systeem werd in juni in Vancouver te water gelaten en heeft sindsdien niet alleen duidelijk zichtbare stukjes plastic en grote ‘spooknetten’ gevangen, maar ook microplastics van slechts 1 mm. In System 001/B zijn twee belangrijke ontwerpuitdagingen opgelost. Ten eerste ging het systeem eerst sneller dan het plastic, wat is opgelost door het te vertragen met een parachute-zeeanker. Daardoor konden ook sneller bewegende kunststofresten in het systeem drijven. Vervolgens bleek veel plastic over de arm te drijven. Dit is opgelost met een grotere kurklijn. Sindsdien wordt minimale overslag waargenomen, waardoor het systeem kunststof kan opvangen en concentreren.

 

En dan nu: op naar full scale

The Ocean Cleanup gaat nu beginnen met het ontwerpen van het volgende oceaanreinigingssysteem, Systeem 002; dit full scale systeem moet langdurig plastic kunnen verzamelen en vasthouden.

 

Reacties (1)

Ik zou eerst een systeem bedenken om het plastic in een schip te krijgen voordat we gaan opschalen. Ik heb daar denk ik een geschikte oplossing voor die ik bedacht heb om kroos uit sloten op te vissen met een minimale impact op flora en fauna.
erik van v;iet, 11 oktober 2019 12:10
 

Gerelateerd nieuws

Kogelvrije polymeerblokjes

Kogelvrije polymeerblokjes

Onderzoekers van de Rice University Brown School of Engineering in Houston (VS) hebben kubussen van roosterpolymeer ontwikkeld die de kracht van een kogel en andere projectielen kunnen weerstaan.

‘Eenvoudig aanpassen aandrijfsystemen leidt tot 30% - 60% energiebesparing’

‘Eenvoudig aanpassen aandrijfsystemen leidt tot 30% - 60% energiebesparing’

Door eenvoudige aanpassingen aan elektrisch aangedreven machines kunnen deze 30% tot 60% efficiënter worden. Bedrijven besparen zo al tussen de 3% en 10% op hun elektriciteitsverbruik. Dat blijkt uit een pilot van…

Hyperloop Center komt in Groningen

Hyperloop Center komt in Groningen

Het Europese Hyperloop Center (EHC) zal worden gebouwd in de provincie Groningen. De keuze is gemaakt op basis van planologische en bouwtechnische criteria, het regionale ecosysteem van partnerships en een…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

28 januari 2020, D&F kantoor Breda

SIL & PL Specialist, machine safety met TÜV persoonscertificaat

28 jan, 04 feb, 18 feb, 03 mrt, 10 mrt en 24 mrt 2020 Examen: 31 maart 2020

28 januari 2020, Den Bosch

Productie Proces Automatisering event

Het Productie Proces Automatisering event richt zich op de productie- en procesindustrie, machinebouwers,...

30 januari 2020, Maarssen

Jaarcongres Industriële Veiligheid

Het Jaarcongres Industriële Veiligheid toont ontwikkelingen op het gebied van machine-, proces- en...

Meer agendapunten »