EO

Tegenslag voor Boyan Slat: afvalplastic ontsnapt uit System 001 (video)

28 november 2018 om 13:49 uur

In de vier weken die System 001 van Ocean Cleanup aan het werk is in de Great Pacific Garbage Patch (GPGP), heeft de organisatie van Boyan Slat te maken gekregen met tegenslag. Het door het systeem ingezamelde afvalplastic, ontsnapt weer uit het systeem.


"We zijn bezig met de oorzaken en de oplossingen om dit op te lossen", aldus Slat. Omdat dit de eerste inwerkstelling is, was Ocean Cleanup wel voorbereid op ‘verrassingen'. De organisatie zegt zelf dat, hoewel men nu dus nog geen afvalplastics oogst, men positief is en verwacht dichtbij de oplossing te zijn.

 

Eerste observaties

Nadat System 001 (roepnaam Wilson) aankwam in de GPGP is het meteen in de operationele U-vorm gezet. Sindsdien is er een wisseling van de bemanning geweest en die wisseling bracht een nieuwe groep van teamleden naar het systeem die een ander doel had. Ploeg 1 had als belangrijkste taak Wilson in zijn U-vorm te krijgen en Ploeg 2 focust nu op de observaties, op data-analyse en op de verzameling van plastics. De belangrijkste eerste observaties waren:

  1. Voor het belangrijkste deel gedraagt het systeem zich zoals voorspeld;
  2. De dichtheid van het plastic in de GPGP ligt in lijn met de verwachtingen maar als gevolg van de korte periode in de GPGP is dit een te beperkte dataset dus dit kan men nog niet volledig verifiëren;
  3. Er is geen interactie met zeedieren waargenomen
  4. Er drijven ook kleine partikels in het systeem maar metingen van de kwantiteit ervan zijn nog nodig
  5. Plastic blijft een relatief korte tijd in het systeem aanwezig

Simpel maar complex

De techniek is gebaseerd op simpele principes, maar de dynamica is complex. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom het plastic niet binnen het systeem blijft. "Wij hebben geconcludeerd dat het systeem soms te langzaam lijkt te gaan (om plastic te kunnen vangen moet er snelheidsverschil zijn, het systeem moet sneller bewegen dan het plastic, red.) en soms blijkt de beweging tegenovergesteld en gaat het plastic harder dan het systeem. Al is het maar met een heel klein verschil, het systeem moet altijd sneller gaan dan het plastic om te kunnen functioneren." Een veronderstelling is nu dat de krachten van de wind op het systeem de twee uiteinden van floater (de lange drijvende buis) oscilleren zoals de vinnen van een vis. Dit leidt tot een aandrijvende beweging tegen de wind in, wat het systeem afremt.


Het is ook mogelijk dat de vibraties aan de uiteinden van de U-vorm een soort rimpeling creëren die het afvalplastic afstoot als het de mond van de U-vorm nadert. Slat: "Wij denken dat de eerste oplossing die we uitproberen wellicht beide oorzaken oplost. We hebben een schaalmodel getest en computermodellen gemaakt maar omdat dit fenomeen nooit eerder is waargenomen, hadden we geen kant en klare oplossing voorhanden. Gelukkig kan de eerste logische oplossing gemakkelijk worden uitgevoerd omdat de materialen aan boord zijn op het schip ter plekke. We gaan het snelheidsverschil aanpakken door de U-vorm zestig tot zeventig meter wijder te maken."

u 

"Theoretisch zal dit twee effecten hebben op de snelheid van het systeem. Ten eerste wordt de oppervlakte groter van het systeem dat is blootgesteld is aan wind en golven, wat de drijvende krachten zijn. Ten tweede, door de spanwijdte te vergroten zou de voortstuwing als gevolg van de bewegende uiteinden afnemen", aldus Slat op zijn website. Om het vergroten van de spanwijdte voor elkaar te krijgen, worden de verbindingskabels van het systeem langer gemaakt. "We gaan het in verschillende stadia uitvoeren totdat we hopelijk het gewenste effect bereiken. Omdat een grotere spanwijdte vermoedelijk een negatief effect zal hebben op de mogelijkheid van het systeem om snel te draaien wanneer de windrichting verandert, moeten we de spanwijdte ook weer niet te groot maken."


Voordat er sprake kan zijn van opschalen, moet System 001 eerst functioneren. Terwijl men bezig buiten is met het implementeren van de eerste mogelijke oplossing, werkt het binnenteam verder aan de data-analyse en aan het testen van alternatieve oplossingen.

 

Reacties (1)

Ze hebben een praktische ingenieur nodig die gevoel heeft met materie en nieuwe dingen.

Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 30-11-2018 18:25.
Erik van Vliet, 30 november 2018 11:15
 

Gerelateerd nieuws

Onderhoud sluizen en bruggen voorspeld door continue metingen

Onderhoud sluizen en bruggen voorspeld door continue metingen

Bruggen en sluizen die langer meegaan, minder energie verbruiken en minder vaak gestremd zijn. Dat is het resultaat als je beter kunt voorspellen wanneer onderhoud precies nodig is. In het programma Vitale Assets laten…

Corendon zet Boeing 747 in de tuin

Corendon zet een Boeing 747 in zijn tuin

Rond Schiphol is momenteel een bizarre mega-operatie aan de gang. De eerste Boeing 747 van KLM wordt in de tuin geplaatst van het Corendon Village Hotel in Badhoevedorp. Om de 12 kilometer vanaf het vliegveld te…

Zo sterk als titanium, maar 4 à 5 keer zo licht

Zo sterk als titanium, maar 4 à 5 keer zo licht

Een metaal zo sterk als titanium, maar dan vier tot vijf keer zo licht. Dat resultaat hebben onderzoekers bereikt door materiaal te benaderen als een bouwwerk. Door alle imperfecties er op moleculair niveau uit de…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

Meer agendapunten »