Sensoren roldeur verkeerd bedraad; vrouw komt om

Een elektrisch inspectiebedrijf uit Cambridgeshire, Verenigd Koninkrijk is beboet nadat een vrouw dodelijk verpletterd werd door een rolluikdeur.

Het slachtoffer drukte op de knop om de rolluikdeur van een garage te openen. Ze hield zich vast aan het rooster dat omhoog ging. Ze raakte er in verstrikt terwijl het rooster zich om de roller heen wond. Ze werd daarbij verpletterd.

Een onderzoek door de Health and Safety Executive (Engelse Arbeidsinspectie: HSE) wees uit dat de sensoren aan de bovenkant van de deur verkeerd bedraad waren en niet meer functioneerden toen de deur werd geopend. Een inspectiebedrijf uit Cambridgeshire voerde sinds 2012 werkzaamheden aan de rolluikdeur uit, inclusief inspecties waarvan de laatste slechts een maand vóór het incident plaatsvond. Het bedrijf heeft daarbij de werking van de veiligheidssensoren niet gecontroleerd en heeft de fout dus niet opgespoord. Het bedrijf werd schuldig bevonden en kreeg een boete van £ 25.000 en werd veroordeeld tot het betalen van £ 6.500 aan proceskosten

HSE-inspecteur Graeme Warden zei na de hoorzitting: "Dit tragische en verontrustende incident heeft een onnoemelijke impact gehad op allen die het slachtoffer kenden. Het had voorkomen kunnen worden als het bedrijf ervoor had gezorgd dat medewerkers voldoende werden getraind om de deuren en de werking van de veiligheidssensoren te inspecteren."

Bron: HSE