EO

Vakbonden eisen 5% loonsverhoging en betere werk-privé balans voor Metaal&Techniek

03 april 2019 om 10:24 uur

De vakbonden eisen voor de nieuwe Metaal&Techniek cao hogere lonen en een betere balans tussen werk en privé.

De onderhandelingen voor de cao Metaal & Techniek (die afloopt op 1 juni 2019) gaan op 9 april van start. De vakbonden eisen onder andere een loonsverhoging van vijf procent en een betere balans tussen werk en privé.


FNV Metaal en CNV Vakmensen zetten in op een 5%. 4% in de nieuwe eenjarige cao en daarnaast 1% voor de individuele leerrekening. Voor de lagere inkomens pleit FNV voor een verhoging ‘in centen in plaats van procenten', omdat zij daarmee er meer op vooruit gaan.

 

Vergrijzing

De vakbonden geven aan dat nu al rekening moet worden gehouden met de aanstaande vergrijzing door te zoeken naar jonge werknemers. Momenteel is er een tekort aan gekwalificeerd technisch personeel, en verlaten veel jongeren de sector doordat zij enkel flexibele contracten krijgen. Daarom stelt de FNV voor dat flexmedewerkers een vast contract krijgen wanneer zij langer dan 9 maanden op een vaste functie werken.

 

Andere regelingen die hieraan bij kunnen dragen zijn het afschaffen van de jeugdschalen, waarbij inschaling en salaris plaatsvindt op basis van ervaring in plaats van leeftijd. Daarnaast pleiten de vakbonden ook voor voortzetting en verbetering van het generatiepact. Dit zou moeten ingaan voor werknemers boven de 60 jaar die hierdoor hun werk kunnen afbouwen, zodat er ruimte komt voor jongeren. Verder kunnen 65+-ers een vierdaagse werkweek afspreken met behoud van een fulltime salaris en zwaar werk in overleg aanpassen met de werkgever.

 

Gelijkheid

Behalve een gelijk loon voor verschillende leeftijden, moeten de lonen van vrouwen en mannen ook recht worden getrokken. Een ander voorstel is een gelijkwaardige beloning voor flexibele medewerkers als die van medewerkers met een vast contract. Dit moet ook gaan gelden voor andere arbeidsvoorwaarden en vergoedingen. Dit zou volgens CNV de verleiding kleiner maken voor werkgevers om bij een hoge werkdruk zzp'ers in te hiren. Ten slotte zouden ook buitenlandse werknemers bij gelijk werk een gelijk loon moeten krijgen.

 

Overwerk

FNV Metaal geeft aan dat in de vorige cao al de eerste stappen zijn gezet voor een duurzame inzetbaarheid, maar dat er in de nieuwe cao nog meer verbeteringen mogelijk zijn. De balans tussen werk en privé moet veranderen, aangezien er nu te veel wordt overgewerkt. Voorstel is een begrenzing een de totale werk- en reistijden (inclusief overwerk) tot maximaal 45 uur per week. Voor de afspraken over consignatie- en beschikbaarheidsdiensten zien de vakbonden ook verbeteringen, waaronder de vergoedingen daarvoor in tijd en geld. Tevens moet er voor iedere medewerker een persoonlijk opleidingsbudget komen in de cao, zodat zij zelf keuzes kunnen maken voor een opleiding of training.

 

Gerelateerd nieuws

Virtual Reality training voor heftruckchauffeurs

Virtual Reality training voor heftruckchauffeurs

Het prototype van een Virtual Reality (VR) heftrucktraining van Fraunhofer IML komt in aangepaste vorm naar Nederland. DB Schenker (dienstverlener in wereldwijde logistiek) in Tilburg gaat hier deze zomer mee aan de slag…

NLR 100  jaar: mijlpalen 1919 - 2019

NLR 100 jaar: Koninklijk en mijlpalen 1919 - 2019

Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum NLR bestaat 100 jaar en heeft daarom het Koninklijk predicaat gekregen van Koning Willem Alexander. Ook viert het centrum zijn jubileum met allerlei activiteiten. Onder meer is…

Snelle robots hebben demoraliserend effect

Snelle robots hebben demoraliserend effect

Robots die te snel en efficiënt zijn, hebben een demoraliserend effect op de werknemers om hen heen. De mensen gaan vervolgens minder hard werken en krijgen een hekel aan de bots. Ook gaan ze hun eigen vaardigheden…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MGBS de slanke versie binnen de MGB serie

Ter aanvulling op de MGB serie heeft EUCHNER de MGBS uitgebracht, die uitkomst biedt op plaatsen met weinig ruimte en op...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

18 april 2019, Eindhoven

3i-Event 2019

Op 18 april organiseert TW voor de tweede maal het 3i-Event over Ideas, Intellectual property &...

23 april 2019, Vianen

Masterclass Machineveiligheid ( 4-dagen)

23,24,30 april en 1mei 2019

Meer agendapunten »