EO

Vakbonden eisen 5% loonsverhoging en betere werk-privé balans voor Metaal&Techniek

03 april 2019 om 10:24 uur

De vakbonden eisen voor de nieuwe Metaal&Techniek cao hogere lonen en een betere balans tussen werk en privé.

De onderhandelingen voor de cao Metaal & Techniek (die afloopt op 1 juni 2019) gaan op 9 april van start. De vakbonden eisen onder andere een loonsverhoging van vijf procent en een betere balans tussen werk en privé.


FNV Metaal en CNV Vakmensen zetten in op een 5%. 4% in de nieuwe eenjarige cao en daarnaast 1% voor de individuele leerrekening. Voor de lagere inkomens pleit FNV voor een verhoging ‘in centen in plaats van procenten', omdat zij daarmee er meer op vooruit gaan.

 

Vergrijzing

De vakbonden geven aan dat nu al rekening moet worden gehouden met de aanstaande vergrijzing door te zoeken naar jonge werknemers. Momenteel is er een tekort aan gekwalificeerd technisch personeel, en verlaten veel jongeren de sector doordat zij enkel flexibele contracten krijgen. Daarom stelt de FNV voor dat flexmedewerkers een vast contract krijgen wanneer zij langer dan 9 maanden op een vaste functie werken.

 

Andere regelingen die hieraan bij kunnen dragen zijn het afschaffen van de jeugdschalen, waarbij inschaling en salaris plaatsvindt op basis van ervaring in plaats van leeftijd. Daarnaast pleiten de vakbonden ook voor voortzetting en verbetering van het generatiepact. Dit zou moeten ingaan voor werknemers boven de 60 jaar die hierdoor hun werk kunnen afbouwen, zodat er ruimte komt voor jongeren. Verder kunnen 65+-ers een vierdaagse werkweek afspreken met behoud van een fulltime salaris en zwaar werk in overleg aanpassen met de werkgever.

 

Gelijkheid

Behalve een gelijk loon voor verschillende leeftijden, moeten de lonen van vrouwen en mannen ook recht worden getrokken. Een ander voorstel is een gelijkwaardige beloning voor flexibele medewerkers als die van medewerkers met een vast contract. Dit moet ook gaan gelden voor andere arbeidsvoorwaarden en vergoedingen. Dit zou volgens CNV de verleiding kleiner maken voor werkgevers om bij een hoge werkdruk zzp'ers in te hiren. Ten slotte zouden ook buitenlandse werknemers bij gelijk werk een gelijk loon moeten krijgen.

 

Overwerk

FNV Metaal geeft aan dat in de vorige cao al de eerste stappen zijn gezet voor een duurzame inzetbaarheid, maar dat er in de nieuwe cao nog meer verbeteringen mogelijk zijn. De balans tussen werk en privé moet veranderen, aangezien er nu te veel wordt overgewerkt. Voorstel is een begrenzing een de totale werk- en reistijden (inclusief overwerk) tot maximaal 45 uur per week. Voor de afspraken over consignatie- en beschikbaarheidsdiensten zien de vakbonden ook verbeteringen, waaronder de vergoedingen daarvoor in tijd en geld. Tevens moet er voor iedere medewerker een persoonlijk opleidingsbudget komen in de cao, zodat zij zelf keuzes kunnen maken voor een opleiding of training.

 

Gerelateerd nieuws

Drone op waterstof

Drone op waterstof

DroneHub GAE heeft een drone gelanceerd op waterstof. Hiermee kan de vliegtijd tot zes keer vermenigvuldigd worden en kunnen de autonome vliegtuigen sneller opladen.

Nog geen Cao Metaal & Techniek; bonden bereiden acties voor

Nog geen Cao Metaal & Techniek; bonden bereiden acties voor

Na 36 uur lang onderhandelen in de reserveronde op 4 juni hebben werkgevers en vakbonden geen akkoord kunnen bereiken over een nieuwe cao Metaal & Techniek (kleinmetaal). Toch heeft de Federatie…

Nog geen cao-akkoord, wat nu?

Nog geen cao-akkoord, wat nu?

De vierde en laatste onderhandelingsronde voor de cao kleinmetaal op 21 mei heeft wederom geen akkoord opgeleverd. Op 1 juni zou de nieuwe cao in moeten gaan, er is nu een extra onderhandelingsronde ingepland in de '…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Groot bereik - wereldwijde toepassing - veilige gegevensoverdracht

Schmersal lanceert nieuw veiligheidslichtscherm met Bluetooth-interface Voor het eerst lanceert de Schmersal-groep een...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

19 juni 2019, Den Bosch

Power Electronics 2019

Het doel van dit seminar is de diversiteit van toepassingen, innovaties en kennis te tonen op het gebied...

19 juni 2019, Vianen

Instrumentatie & Analyse event

Het Instrumentatie & Analyse event gaat over de nieuwste ontwikkelingen en uitdagende...

Meer agendapunten »