Autonome racewagen rijdt stiekem zijn eerste meters (video)

In een race tegen de klok om wie de eerste autonome racewagen van de Benelux bouwt, heeft University Racing Eindhoven (Ure) een belangrijke slag geslagen. De racewagen van het team, dat in 2017 begon met de ontwikkeling, heeft in december heimelijk zijn eerste autonome meters gereden.

"We zijn er nog niet helemaal, maar wel al heel ver", zegt Rense Nijenkamp, hoofd van het Driverless-project van University Racing Eindhoven in universiteitsblad Cursor . "We zitten nu vol in de implementatiefase. Het volledige systeem, inclusief sensoren, werkt al, maar is nog niet volledig robuust. Het detecteren van pionnen levert nog problemen op. Dat zit hem met name in de omstandigheden: of de zon nu vol op de camera staat of dat het hard regent, hij moet de pion altijd kunnen zien. Als we hem nu autonoom laten rijden, is er een kans dat hij nog een pion mist." Ook het verwerken van de data uit de sensoren moet nog worden doorontwikkeld.

Afgelopen week maakte Ure filmopnames. Daarbij is de auto echter voorgeprogrammeerd. Ook is een omgebouwde URE11 gebruikt, waarmee in 2016 werd gereden. Uiteindelijk zal de apparatuur worden overgezet naar de nieuwe wagen, de URE14, waarmee het team zich dit jaar inschrijft voor wedstrijden. Het team gaat in elk geval naar Formula Student Germany en Formula Student Netherlands.