EO

Dunne filmzonnecellen in autowegen, fietspaden, vangrails en geluidschermen

14 januari 2019 om 14:49 uur

Vlnr Ando Kuijpers (projectmanager Solliance), Bert Pauli (gedeputeerde provincie Noord-Brabant), Ronn Andriessen (directeur Solliance) en Peter Toonssen (programmamanager Solliance). Foto: Bram Saeys

Je zou zeggen dat de weg een hele slechte plek is voor zonnecellen. Ze krijgen daar immers te maken met vervuiling, hoge druk, wrijving, en - schaduwwerpend– verkeer. Toch is er een sterke wens om het wegdek in te zetten als zonnepaneel. Onlangs is daarom samenwerkingsproject Rolling Solar van start gegaan voor de integratie van dunne filmzonnecellen in autowegen, fietspaden, vangrails en geluidschermen.


"De tot op de dag van vandaag gedemonstreerde voorbeelden van zonne-energie in de infrastructuur - zoals de integratie van kristallijn siliciumzonnecellen in fietspaden - zijn nog relatief kostbaar", stelt Peter Toonssen, programmamanager bij Solliance, dat Rolling Solar organiseert. "Vooral vanwege de materialen die gebruikt moeten worden om dit type zonnecellen te beschermen. Binnen Rolling Solar gaan we die kosten verlagen door gebruik te maken van dunne filmzonnecellen die niet alleen flexibel, maar ook minder kwetsbaar zijn. Als onderdeel van het project zullen er diverse praktijkproeven uitgevoerd worden om over 3 jaar levensvatbare business-concepten voor dunne filmzonnecellen in de infrastructuur te presenteren.


Rolling Solar wil fabrikanten en bouw- en constructiebedrijven de flexibele zonnecellen technisch en kosteneffectief te laten integreren in de publieke infrastructuur. Het beoogde resultaat is om op grote schaal duurzame elektriciteitsproductie dicht bij de gebruiker en zonder extra landgebruik te faciliteren.
Dunne filmzonnecellen kunnen worden geproduceerd op flexibele materialen met een lengte tot wel enkele honderden meters. In de Euregio Maas-Rijn zijn industriële bedrijven en clusters aanwezig die de zonnecellen geschikt kunnen maken voor roll-to-rollproductie waardoor de zonnecellen daadwerkelijk vanaf rollen geïnstalleerd kunnen worden.


De ruimte die de infrastructuur biedt voor de opwekking van zonne-energie, is gigantisch. België, Duitsland en Nederland zijn verbonden via een wegennetwerk met een lengte van zo'n 1 miljoen kilometer. Deze wegen bieden tezamen met het straatmeubilair - zoals vangrails en geluidschermen - een enorme potentie voor zonnestroomproductie. De opmars van de elektrische auto en intelligentie verkeerssystemen biedt daarbij de mogelijkheid tot het lokaal gebruiken van de decentraal opgewekte zonne-energie.


Toonssen: "Als men zonnecellen integreert in het totale Nederlandse fietsnetwerk - circa 35.000 kilometer groot - zou dat een jaarlijkse zonnestroomproductie van 15 terawattuur mogelijk maken. Dit komt neer op een CO2-reductie van 500 miljoen ton per jaar."

 

Rolling Solar

Rolling Solar bestaat uit 20 kennisinstellingen, wegbeheerders en bedrijven, heeft een budget van 5,7 miljoen euro, duurt 3 jaar, wordt uitgevoerd in het kader van het samenwerkingsprogramma Interreg V Euregio Maas-Rijn en krijgt financiële ondersteuning vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, de provincies Noord-Brabant, Vlaams-Brabant, Vlaams-Limburg en Luik en het Nederlands ministerie van Economische Zaken.


Rolling Solar wordt uitgevoerd door Solliance, het publiek-private samenwerkingsverband van bedrijven en kennisinstellingen in Nederland, België en Duitsland dat zich richt op de ontwikkeling van dunne filmzonnecellen. De deelnemende kennisinstellingen binnen Rolling Solar zijn naast projectcoördinator TNO, imec, Universiteit Hasselt, Forschungszentrum Jülich, RWTH Aachen, Zuyd Hogeschool en Centre de Recherche des Instituts Groupés (CRIG) de la Haute Ecole Libre Mosane (HELMo).

 

Reacties (2)

dunne film is nogal onbetrouwbaar kwa levensduur t.o.v. mono of polycristallijn, dus waarom
is men van plan deze slechte techniek toe te passen ?
vd berg , 15 januari 2019 11:46
Een beetje opzoekwerk levert een ander beeld van deze opzet. Allemaal goed bedoeld maar kosten en baten afwegen lijkt me hier toch wel op zijn plaats !!??
Check this: https://www.youtube.com/watch?v=RjbKYNcmFUw

johan Peters, 15 januari 2019 11:29
 

Gerelateerd nieuws

Droge coating maakt batterijen milieuvriendelijker en goedkoper

Droge coating maakt batterijen milieuvriendelijker en goedkoper

Onderzoekers van het Fraunhofer Instituut voor Materiaal- en Beamtechnologie IWS in Dresden hebben een manier gevonden om de elektrodes van batterijen te coaten met een droge film, in plaats van met vloeibare…

Nationaal onderzoek naar een veilig IoT

Nationaal onderzoek naar een veilig IoT

Met bijna 10 miljoen euro gaan universiteiten, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheid de veiligheid van het Internet-of-Things aanpakken. Technisch onderzoek wordt hierbij gecombineerd met juridische en…

Drone op waterstof

Drone op waterstof

DroneHub GAE heeft een drone gelanceerd op waterstof. Hiermee kan de vliegtijd tot zes keer vermenigvuldigd worden en kunnen de autonome vliegtuigen sneller opladen.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Groot bereik - wereldwijde toepassing - veilige gegevensoverdracht

Schmersal lanceert nieuw veiligheidslichtscherm met Bluetooth-interface Voor het eerst lanceert de Schmersal-groep een...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

19 juni 2019, Vianen

Instrumentatie & Analyse event

Het Instrumentatie & Analyse event gaat over de nieuwste ontwikkelingen en uitdagende...

19 juni 2019, Den Bosch

Power Electronics 2019

Het doel van dit seminar is de diversiteit van toepassingen, innovaties en kennis te tonen op het gebied...

Meer agendapunten »