EO

Onder de 1,5 graad temperatuurstijging: “Met snel en daadkrachtig handelen kan het nog”

09 oktober 2018 om 15:04 uur

De temperatuurstijging wereldwijd onder de anderhalve graad houden: het heeft veel voordelen en het kan nog, maar dan moeten we snel en daadkrachtig optreden. Dat concludeert het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) in zijn laatste rapport deze week verscheen. Eén ding is zeker: omgaan met klimaatverandering gaat onze levens hoe dan ook veranderen.


De landen die eind 2015 in het Parijs akkoord 2015 hebben afgesproken klimaatverandering ruim onder de 2°C te houden, en ernaar te streven het onder de 1.5°C te houden, hebben om het rapport gevraagd. Vanuit Nederland leverden klimaatbeleidswetenschapper Heleen de Coninck van de Radboud Universiteit en omgevingspsycholoog Linda Steg van de Rijksuniversiteit Groningen een belangrijke bijdrage.


Sinds de industriële revolutie is de wereld gemiddeld al met 1°C opgewarmd. De gevolgen beginnen duidelijk te worden. We zien meer weerextremen en een stijgende zeespiegel. Om verdere gevolgen te voorkomen, hebben alle landen in 2015 in Parijs afgesproken om de wereldwijde temperatuurstijging ruim onder de twee graden te houden, en te streven naar 1.5°C. Omdat op dat moment niet precies duidelijk was wat de gevolgen van (streven naar) 1.5°C zouden zijn, kreeg het IPCC, het wetenschappelijk klimaatpanel van de Verenigde Naties, de opdracht om te onderzoeken wat de gevolgen zijn van anderhalf of twee graden temperatuurstijging, en welke veranderingen nodig zijn om een dergelijke opwarming wereldwijd te voorkomen.

 

Drastische veranderingen binnen twintig jaar

Het IPCC zette voor het rapport de wetenschappelijk literatuur over de haalbaarheid, impact en kosten van het 1.5°C-grens op een rijtje. De wetenschappers komen tot de conclusie dat het doel niet uit zicht is. Maar om er te komen, moet er wel heel snel actie ondernomen worden. "Als we doorgaan zoals we nu doen, zullen we vermoedelijk tussen 2030 en 2050 1.5°C bereiken. Verschillen tussen anderhalf en twee graden zijn bijvoorbeeld het vrijwel volledig of gedeeltelijk verdwijnen van koraalriffen, een vaker ijsvrije Noordpool, een decimeter meer zeespiegelstijging in 2100 en meer hittegolven. Dat heeft grote gevolgen voor mensen."

 

"Om onder deze grens te blijven, moeten er onmiddellijk verregaande maatregelen worden genomen op alle terreinen die de broeikasuitstoot beïnvloeden", zegt De Coninck, een van de hoofdauteurs van het hoofdstuk over het versterken en uitvoeren van maatregelen. "In 2050 moet de hele wereld netto geen CO2 meer uitstoten. Onder de maatregelen vallen veranderingen in levensstijl zoals verminderde vleesconsumptie en energiebesparing in gebouwen en een flinke toename in hernieuwbare energie en energiebesparingsinvesteringen. Het beetje uitstoot dat moeilijk te voorkomen is kan met bijvoorbeeld grootschalige bebossing, waardoor koolstofdioxide uit de atmosfeer geabsorbeerd wordt, worden gecompenseerd."

 

Alle landen onderschrijven de beleidsconclusies

Het IPCC-rapport biedt de partijen van het Parijsakkoord de benodigde wetenschappelijk informatie om verder te onderhandelen over de uitvoering van dat akkoord. De beleidssamenvatting is afgelopen week in het Zuid-Koreaanse Incheon uitgebreid besproken. Iedere zin is uiteindelijk, na de nodige veranderingen, door alle landen goedgekeurd.

 

Het 1.5°C-rapport besteedt veel aandacht aan waar verandering van levensstijlen van mensen toe kan leiden. Omgevingspsycholoog Linda Steg: "We kunnen klimaatverandering tegengaan door ons gedrag aan te passen, en door klimaatbeleid te ondersteunen. Omdat de gevolgen van klimaatverandering nu al zichtbaar zijn, is het ook belangrijk dat mensen maatregelen gaan nemen om zich te beschermen tegen klimaatrisico's, zoals overstromingen en hittegolven. Daarom wordt in het rapport ook ingegaan op wat mensen motiveert en belemmert om hun gedrag aan te passen, en onder welke voorwaarden ze maatregelen en beleid acceptabel vinden."

 

De Coninck: "Of het anderhalve graad wordt, of twee graden, of meer: de wereld zal drastisch veranderen. Ons leven zal hoe dan ook niet meer hetzelfde zijn. Het rapport concludeert dat gezamenlijk voor een 1.5°C-wereld kiezen veel voordelen kan hebben, ook voor onze gezondheid en voor de natuur. We kunnen nu nog bepalen welke toekomst we willen hebben."

 

How to Change Climate Change?

Op 16 oktober as. organiseert Radboud Reflects de lezing How to change Climate Change? Moet je voor klimaatverandering samenwerken met het bedrijfsleven? Of moet je met de resultaten van wetenschappelijk onderzoek naar politici en beleidsmakers en hen bewegen tot verandering? Tijdens deze avond geven de Amerikaanse ecoloog Stephen W. Pacala en klimaatwetenschapper en IPCC-auteur Heleen de Coninck hun visie op klimaatverandering.

 

Gerelateerd nieuws

Ocean Grazer kan duurzame energie opslaan voor de lange termijn

Ocean Grazer slaat energie uit golven op voor de lange termijn

De universiteit in Groningen en het bedrijf Ocean Grazer werken samen aan de Ocean Grazer: een systeem om energie op zee te oogsten en op te slaan.

Duizenden kinderen ontdekken wetenschap en technologie tijdens Generation Discover festival

Duizenden kinderen ontdekken wetenschap en technologie tijdens Generation Discover festival

Stuiterballen maken, waterstof splitsen, racen met zoutauto’s en de stad van de toekomst bouwen. Dat komen duizenden kinderen de komende dagen doen op het Generation Discover festival op het Malieveld in Den Haag. Het…

Vaart Roboat straks zelfstandig door in Amsterdam?

Vaart Roboat straks zelfstandig door in Amsterdam? (video)

Amsterdam doet onderzoek naar de mogelijkheid om schepen zelfstandig door de – drukke! – stad te laten varen. Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS Institute) denkt dat de boten in elk geval…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Product van de maand

RSS
Slim netwerken met Murrelektronik

Met de nieuwe Murrelektronik PROFINET managed switches, wordt het nu heel eenvoudig om te voldoen aan de PROFINET...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

20 oktober 2018, Eindhoven

Dutch Design Week

Tijdens DDW ontdek je het beste werk en de meest spraakmakende ideeën van mensen die eigenwijs en...

31 oktober 2018, Delft

Radarontwerptechniek

Radars vinden, behalve in de militaire en civiele luchtverkeersleiding, steeds vaker toepassing in nieuwe...

31 oktober 2018, Breda

2-daagse masterclass Process Safety voor Managers

Bij Process Safety gaat het om de veiligheid van het omgaan met gevaarlijke stoffen in procesinstallaties...

Meer agendapunten »