Nieuw lab voor zonnecel- en batterijonderzoek

In Genk bracht Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport, Philippe Muyters.een feestelijk een bezoek aan de bouwplaats van Energyville II. Het is het tweede gebouw dat het onderzoek van Energyville zal huisvesten en het zal volledig gewijd zijn aan technologieontwikkeling voor energieopwekking met dunnefilm zonnecellen, intelligente PV-modules en nieuwe batterijen voor lokale energieopslag. Daarnaast is er een opstelling voor onderzoek naar integratie van PV in de gebouwschil. Ongeveer honderd onderzoekers, voornamelijk van Imec en UHasselt, zullen volgend jaar hun intrek nemen in het gebouw.

Nadat de eerste onderzoekers in juni vorig jaar het gebouw Energyville I betrokken, werd in september begonnen met de bouw van het tweede onderzoekscentrum. "Dit tweede gebouw vormt een mooie aanvulling op de laboratoria die we op dit moment ter beschikking hebben. Met de realisatie van dit gebouw zullen we over de nodige infrastructuur beschikken om aan toponderzoek te doen en kennis te leveren aan binnen- en buitenland.", aldus Ronnie Belmans, CEO van Energyville.

Esthetische component

Het gebouw heeft een vloeroppervlakte van bijna 5000 m² en zal plaats bieden aan state-of-the-art onderzoekslaboratoria, Imec’s pre-pilootlijn voor dunnefilm zonnecelproductie en kantoorruimte voor ongeveer honderd onderzoekers.

In de context van de energietransitie en de te behalen klimaatdoelstellingen is het essentieel om de productie van zonne-energie nog efficiënter en goedkoper te maken. In Energyville II zal daarom onderzoek gedaan worden naar het efficiënter maken van PV-systemen. Door de materialen en de architectuur van zonnecellen en zonnepanelen te optimaliseren wordt gewerkt aan dunnere en goedkopere zonnecellen die meer energie genereren dan de huidige generatie. Hierbij wordt de esthetische component niet uit het oog verloren: ook BIPV (Building Integrated Photovoltaics), waarbij zonnecellen geïntegreerd worden in de gevel of het dak, behoort tot de onderzoeksonderwerpen, net zoals het inbouwen van intelligentie in PV-systemen. Hiertoe biedt het nieuwe gebouw ook uitgebreide mogelijkheden. Tenslotte zullen de onderzoekers zich ook richten op nieuwe opslagsystemen, bijvoorbeeld voor elektrische wagens of thuisbatterijen.

Doorbraken

In 2018 zal het PV-onderzoek van Imec en UHasselt naar Genk verhuizen.  "Door de topexpertise binnen Imec samen te brengen met de aanwezige kennis rond hernieuwbare energie bij Vito, KU Leuven en UHasselt, willen we samen met onze industriële partners doorbraken realiseren die tot echte innovatie kunnen leiden", zegt Ludo Deferm, executive vicepresident van Imec. "Behalve samenwerkingen met toestel- en materiaalbedrijven en met energieleveranciers zoeken we ook partnerships met serviceproviders, die kansen zien in de groeiende hernieuwbare-energiemarkt. Door samen te werken met het hele ecosysteem kunnen we de toppositie van Vlaanderen in dit domein verder uitbouwen."
 

Campus Energyville

Campus Energyville omvat de gebouwen die de onderzoeksfaciliteiten van Energyville huisvesten. Het wordt gefinancierd door het Europese structuurfonds EFRO, LRM, POM Limburg, het Hermesfonds van de Vlaamse overheid, Nuhma, Stad Genk, Vito, KU Leuven, Imec en UHasselt. De constructie van Campus Energyville op de Thor-site in Waterschei werd gestart in de herfst van 2013, met de opening van Energyville I op 22 september 2016. Volgens plan zal het personeel van de onderzoekssamenwerking Energyville het tweede gebouw, Energyville II, rond het tweede kwartaal van 2018 betrekken.

Over Thor-wetenschapspark

Thor Park is een bedrijvenpark met wetenschapspark, nu volop in ontwikkeling op het voormalige mijnterrein van Genk-Waterschei. Stad Genk,  KU Leuven en LRM hebben samen de Holding Wetenschapspark opgericht die twee infrastructuurprojecten ontwikkelt: de bouw van infrastructuur om Energyville te huisvesten: Campus Energyville en de bouw van een bedrijfsincubator: Incubathor.

Op hetzelfde Thor Park wordt eveneens een technologietalentcampus ontwikkeld. Zo worden de drie factoren opleiding, onderzoek en ondernemerschap rond technologie en duurzame energie samengebracht op één locatie: een ideale bron voor kruisbestuiving.