Nederland bereidt wet op kennisbeveiliging voor

Minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf onderzoekt het terugdringen van studenten die worden gefinancierd door de Chinese staat. Ook bereidt hij een wet voor ten behoeve van screening voor kennisbeveiliging.

uil op boek
Afbeelding van Clker-Free-Vector-Images via Pixabay

Dat meldt Financial Times.

Een en ander is het gevolg van het conflict tussen de Verenigde Staten en China over de import van machines van onder meer ASML. Verschillende Nederlandse universiteiten zijn inmiddels begonnen Chinese postdocs met een CSC-beurs (Chinese Scholarship Council) om veiligheidsredenen uit te sluiten.

Ontvangers van beurzen moeten trouw zweren aan de communistische partij, binnen twee jaar na afronding van hun studie terugkeren naar China en zich melden bij de Chinese ambassade in het land waar ze studeren. Het nieuws werd voor het eerst gemeld door Trouw.

Dijkgraaf: ““Het gericht inzetten van subsidieprogramma’s om hoogwaardige kennis en technologie voor de staat te verkrijgen is in het algemeen ongewenst. Ik heb een onderzoek opgezet om te kijken hoeveel CSC-onderzoekers er in Nederland zijn en op welke terreinen ze actief zijn.”

Hij voegt eraan toe dat er geen specifiek beleid is om “Chinese studenten uit te sluiten. . . of om samenwerking met Chinese instituten of onderzoekers op gevoelige gebieden te ontmoedigen. De risicogebieden – gevoelige technologieën – worden momenteel in kaart gebracht. De screening zal risicogericht zijn. De aanpak kan worden toegepast op elk land buiten de EU, zodat we voorbereid zijn op ontwikkelingen in het dreigingsbeeld.”

Liesje Schreinemacher, minister van Handel: “Als je een bepaalde technologie wilt, probeer je die technologie eerst te kopen. Lukt dat niet, dan probeer je te beleggen. Lukt dat niet, dan stuur je mensen naar de technologie-instellingen om de technologie te halen of de kennis van die technologie op te doen. We hebben China nodig voor onze R&D en ook voor onze groene transitie. Maar we moeten ook kijken welke studenten uit welke landen we toegang geven tot al het onderzoek.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *