Landelijk waterstofnetwerk gaat van start in Rotterdam

Gasunie heeft het investeringsbesluit genomen voor het eerste deel van het landelijke waterstof­netwerk. Dit landelijke waterstof­netwerk, dat ongeveer 1,5 miljard euro zal kosten, verbindt vanaf 2030 onder meer de grote industriële regio’s in Nederland en omliggende landen, zoals Duitsland en België, met elkaar.

Tags:
kaart met het netwerk
Beeld: Hynetwork Services

De investering van het eerste deel bedraagt 100 miljoen euro en zal worden ontwikkeld door Gasunie’s dochteronderneming Hynetwork Services. De werkzaamheden starten na de zomer in Rotterdam.

Het netwerk zal ook verbindingen hebben met importterminals in de zeehavens, binnenlandse waterstofproductie en grootschalige opslagfaciliteiten voor waterstof. Vorig jaar kreeg Hynetwork Services van het kabinet de opdracht het waterstofnetwerk te ontwikkelen.

Het landelijke netwerk zal uiteindelijk een lengte van 1.200 kilometer krijgen en grotendeels bestaan uit bestaande aardgasleidingen. Rotterdam zal als één van de zeehavens fungeren als een belangrijke toegangspoort voor waterstof naar Noordwest-Europa. Hierbij zal waterstof via het netwerk getransporteerd worden naar industriële afnemers in Nederland en omringende landen, zoals Duitsland en België. Het eerste deel van het waterstofnetwerk loopt in Rotterdam van de Tweede Maasvlakte naar Pernis, een traject van 30 kilometer en zal naar verwachting in 2025 operationeel zijn.

Vanaf 2030 verbindt het landelijk waterstofnetwerk de zeehavens met de grote industriële clusters (Eemshaven, Noordzeekanaalgebied, Rotterdam, Zeeland en Limburg) in ons land en met opslaglocaties voor waterstof. Ook worden er verbindingen met Duitsland (Ruhrgebied en Hamburg) en België gerealiseerd.

Ongeveer 85% van het netwerk zal bestaan uit hergebruikte aardgasleidingen, wat 75% goedkoper is dan het aanleggen van nieuwe infrastructuur.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (1)

  1. Kom op, dit project gaat niet gebeuren. De gasbedrijven moeten iets doen voro de transitie, maar succes van waterstof is wishful thinking.