Jan Nijenhuis benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Jan Nijenhuis is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De Koninklijke onderscheiding is voor zijn baanbrekende onderzoekswerk op het gebied van optomechtronica. De TNO’er ontving de orde uit handen van Marja van Bijsterveldt, burgemeester van Delft.

Tags:
Jan Nijenhuis
Jan Nijenhuis. Foto: TNO

Nijenhuis is 34 jaar werkzaam bij TNO binnen de optomechatronica, een vakgebied voor de ontwikkeling van ultra-nauwkeurige mechanismen voor optische instrumenten. Dit is nodig in bijvoorbeeld lithografiesystemen, in telescopen en in satellieten. Nijenhuis is gespecialiseerd in de ontwikkeling van instrumenten voor ruimtevaart en astronomie. Hij wordt internationaal gezien en gewaardeerd als expert en pionier in het vakgebied, onder andere door zijn jarenlange bijdragen aan internationale symposia en zijn werk voor de Dutch Society of Precision Engineering.

Extremely Large Telescope

Recent ontwierp Nijenhuis de mechanische ondersteuning van de primaire spiegel van de grootste telescoop ter wereld, de Extremely Large Telescope (ELT). De ELT wordt al ‘the world’s biggest eye on the sky’ genoemd. De telescoop krijgt een omvang die te vergelijken is met een voetbalstadion en kan vanaf 2027 verder in het heelal kijken dan welke telescoop ooit te voren. De 39-meter grote primaire spiegel bestaat uit maar liefst 798 individuele segmenten van 1.4 meter, die elk tot op 20 miljoensten van een millimeter de juiste vorm en positie moeten behouden. De succesvolle prototype ontwikkeling door TNO leidde tot een miljoenenorder voor het Nederlandse VDL voor de serieproductie.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *