Israël versnelt ingebruikname ‘Iron Beam’-laserwapen

Israël gaat de ontwikkeling van het Iron Beam luchtverdedigingslasersysteem bespoedigen. Deze korteafstandscomponent van het Israëlische geïntegreerde raketverdedigingssysteem kan inkomende raketten, drones, artillerie- en mortiergranaten neerschieten.

Tags:

Naar verwachting zal volgend jaar een laserdemonstrator van 100 kW worden getest.

De Iron Beam is ontworpen om een breed scala aan bedreigingen te onderscheppen, zoals raketartillerieprojectielen, mortiergranaten en drones, van afstanden variërend van honderden meters tot enkele kilometers. Hoogenergetische laserwapens bieden een aanzienlijk kostenvoordeel, waarbij elk schot slechts een paar dollar kost, in tegenstelling tot de geschatte kosten van 40.000 tot 50.000 dollar voor de Tamir-onderscheppingsraket die wordt gebruikt door het Iron Dome-luchtverdedigingssysteem.

De ontwikkelaar, het Israëlische bedrijf Rafael, ontwikkelt al ruim twintig jaar lasertechnologie, maar onlangs werd een substantiële doorbraak bereikt. Het is nu mogelijk geworden om een gefocuste straal lang genoeg vast te houden om bedreigingen van aanzienlijke afstanden te neutraliseren. In maart 2022 voerde het Israëlische leger een reeks succesvolle tests uit met de Iron Beam, waarbij het prototype binnenkomende drones, mortiergranaten, raketten en antitankraketten vernietigde. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat het lasersysteem in 2025 in het arsenaal van de IDF zou worden opgenomen. De huidige omstandigheden hebben echter tot een versneld tijdschema geleid.

Iron Beam zal het Iron Dome-raketsysteem aanvullen. Operators krijgen de keuze tussen traditionele raketten of de kosteneffectieve laser. Momenteel zijn er alleen prototype-laserstations beschikbaar. Die kunnen niet alle bedreigde gebieden bestrijken. Daarom verdedigen ze nu alleen de richtingen die het meest kwetsbaar zijn voor aanvallen.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (2)

  1. een laser divergeert niet, dus is op lange afstand de straal vol energie. Zou dit de satelliet “verderop” ook beschadigen?