Horizon 2020 betekent grote kans voor duurzame ontwikkeling fossiele brandstoffen

De energiemarkt is in beweging. Overal is het duurzaamheid wat de klok slaat. Zeker de komende jaren is fossiele energie nog niet uit onze maatschappij weg te denken. Daarom is het van belang om ook die vormen van energie te verduurzamen. TNO werkt al volop aan diverse mogelijkheden. Het Europese programma Horizon 2020 biedt kansen om samen met de industrie praktijkgericht onderzoek uit te voeren en te financieren.

"We signaleren een snel veranderende energiemarkt met een groeiend aandeel duurzame energie, meer decentrale opwekking, een groeiend aantal (kleinere) spelers en een toenemende behoefte aan energieopslag en energieopslagsystemen", legt Maurice Hanegraaf van TNO uit. "De komende jaren beogen we door middel van onderzoek tot oplossingen te komen waarmee we op die veranderingen inspelen. Fossiele energie is in de huidige energiemix heel dominant. Nederland versnelt richting duurzame energie, maar op de middellange termijn blijft fossiele energie een belangrijke rol spelen. Buiten fossiele bronnen zijn er niet altijd voldoende alternatieven voorhanden tegen een concurerende prijs. Op tijden dat het niet waait en de zon niet schijnt, moet toch energie worden opgewekt."

  

Grote klappers

Op diverse fronten werkt TNO aan fossiele energie met een mindere carbon-footprint. Hanegraaf: "25 tot 30% van de Nederlandse CO2-uitstoot gebeurt op dit moment door opwekking in (fossiele) elektriciteitscentrales. Een belangrijke pijler is dan ook de ontwikkeling van centrales met carbon capture and storage (CCS), ofwel CO2-afvang. Daarnaast zetten we in op LNG, als schonere brandstof voor de scheepvaart en trucks. Voor zware trucks en transportschepen zijn batterijen nu eenmaal geen optie. Ook trekken we een Europees consortium dat de enrvironmental impact and safety van schaliegas wil Ook zij we nauw betrokken bij het Rotterdam Opslag en Afvang Demonstratieproject (ROAD), een CCS project dat i9s gekoppel;d aan de nieuwe kolencentrale in Rotterdam. Met dit project wordt 1 Mton CO2 per jaar opgeslagen, dit komt neer op een tienvoud van de CO2-besparing die alle zonnepanelen in Nederland samen opleveren. Met deze technologie kun je dus grote klappers maken."

  

Kennis, ervaring en capaciteit

"De samenwerking met de industrie wordt steeds belangrijker", weet Hanegraaf. "Europese fondsen vragen steeds meer om samenwerking met en cofinanciering door de industrie. Maar tegelijk laten ze meer ruimte over voor creativiteit en ideeën. Dat geldt ook voor Horizon 2020, het programma van de Europese Commissie dat onderzoek en innovatie stimuleert. Tot 2020 is circa 70 miljard euro beschikbaar voor zeven uitdagingen, waaronder de Energy Challenge voor Secure, Clean and Efficient Energy. Horizon 2020 is dus een belangrijke mogelijkheid om onderzoek te kunnen doen naar CCS, LNG, Energieopslag, enzovoorts. TNO speelt graag de rol van researchcoördinator. Wij hebben de kennis, ervaring en capaciteit om consortia te bouwen, voorstellen in te dienen en die met succes tot ontwikkeling te brengen. 50% van onze voorstellen in het verleden is succesvol.

  

Partners en sponsoren

Naast industriële partners die een inhoudelijke rol willen spelen in projecten, komt TNO graag in contact met sponsoren die bijvoorbeeld meer geïnteresseerd zijn in de uitkomsten van onderzoek. "Net als Europa vinden wij het belangrijk om opdrachten samen met de industrie te ontwikkelen. Op die manier sluit ons onderzoek aan bij hun wensen en kunnen we nieuwe technologie naar de markt brengen. Partners profiteren van diverse voordelen. Zo vergoedt Europa 75% van het onderzoek en ze kunnen samen optrekken met internationale researchpartners. Kosten, baten en kennis worden gedeeld. Bovendien kunnen partners kiezen voor juist dat onderzoek dat zij zelf belangrijk vinden, met hogere technology readiness levels dan in het verleden het geval was."