Exoskelet laat dwarslaesiepatiënten slalommen

Een slalom, een trap, een schuine helling… Dat zijn obstakels die mensen met een lichamelijke handicap maar moeilijk kunnen nemen. In september vindt in Zwitserland een demonstratie plaats waar de modernste technische ondersteuningssystemen aan het publiek worden getoond. Het Delftse studententeam Project March is van de partij met de vierde versie van hun exoskelet. Mensen met een dwarslaesie kunnen hiermee opzij stappen.

Exoskeletten zijn robotische harnassen waardoor mensen met een dwarslaesie weer uit hun rolstoel kunnen opstaan en lopen. Nieuw in ‘Prototype 4′ is de zijwaartse beweging van de heup, waardoor zijstappen mogelijk zijn. Ook is het gemakkelijker geworden om het skelet aan te passen aan de wensen van gebruikers. Zo kan de grootte van de stap bijvoorbeeld worden aangepast.

Teammanager Jorick Kamphof: "Om te zorgen dat het exoskelet in de toekomst op straat te zien is, moeten de bewegingsmogelijkheden nog verbeteren. Het heupgewricht is hiervan een voorbeeld. Dit maakt opzij stappen mogelijk, wat bijvoorbeeld kan helpen bij het bewegen door een drukke winkelstraat. Ook zou de heup op lange termijn kunnen helpen om het lopen met het exoskelet stabieler en natuurlijker te maken."

Snelle aanpassingen

Om het exoskelet in de toekomst toegankelijk te maken voor een grotere groep gebruikers is het belangrijk dat er rekening gehouden kan worden met verschillende personen. Daarom hebben de studenten het afgelopen jaar gewerkt aan een systeem waarmee het maken en optimaliseren van verschillende looppatronen makkelijker wordt gemaakt. Kamphof: "Wanneer de gebruiker bijvoorbeeld grotere stappen wil maken, is dit voor ons nu gemakkelijk te implementeren. Hierdoor kan er snel worden ingespeeld op de persoonlijke wensen van de gebruiker. Ook is er rekening gehouden met een zo eenvoudig mogelijk ontwerp, zodat de onderdelen snel en makkelijk vervangen kunnen worden. Hopelijk maakt dit het in de toekomst mogelijk om bijvoorbeeld mensen met uiteenlopende lichaamsbouw in hetzelfde exoskelet te laten lopen en kunnen we zo het exoskelet klaarstomen voor de toekomst."

Cybathlon

De demonstratie in Zwitserland vindt plaats in aanloop naar de Cybathlon. Kamphof: "Helaas gaat de eerder geplande wedstrijd niet door. Wel zal bij de demonstratie duidelijk worden hoe de toevoegingen van dit jaar zich in de praktijk bewijzen. In mei 2020 zullen we bovendien met vijftien andere teams van over de hele wereld meedoen aan de wedstrijdeditie van de Cybathlon. We hopen hier te laten zien dat wij met Project March, na de winst van vorig jaar, nog steeds vooroplopen als het gaat om exoskelet-technologie.”