Europese samenwerking voor ontwikkeling efficiënte organische zonnecellen

Het Europese FP7-project ArtESun houdt zich bezig met de ontwikkeling van zeer effici:ente organische zonnecellen met een lange levensduur en geringe productiekosten. Het uiteindelijke doel is de introductie van organische fotovoltaïsche technologie (OPV) in de concurrerende dunnefilm PV-markt.

In het ArtESun-project worden de multidisciplinaire en complementaire competenties gecombineerd van Europese top-researchteams en -bedrijven om significante stappen te maken naar efficiënte (>15%), stabiele en economische OPV-technologie. Daarom beoogt het project baanbrekende vooruitgang in de ontwikkeling van innovatieve OPV-materialen met hoog rendement, waarmee een goedkope niet-vacuüm productie kan worden gedemonstreerd van OPV-modulen met grote oppervlakken en willekeurige vormen.

Een doel is ook het krijgen van een beter begrip van het stabiel functioneren op lange termijn en de degradatiemechanismen van het OPV-materiaal en de producten die ermee worden gemaakt. Verder moeten roll-to-roll (R2R) additieve non-vacuüm coating- en printtechnieken worden ontwikkeld met optimaal materiaalgebruik en goedkope R2R verwerking.  De OPV-systemen moeten worden gedemonstreerd onder omstandigheden die relevant zijn voor verwachte toekomstige toepassingen.

Binnen het kader van het ArtESun-project werkt het Finse VTT Technical Research Centre samen met Imec (België), Fraunhofer ISE (Duitsland), Imperial College (Groot-Brittannië), Ikerlan S.Coop. (Spanje), Corning SAS (Frankrijk), Onyx Solar Energy S.L (Spanje), Confidex OY (Finland), Wibicom Inc. (Canada), en SAFC Hitech Ltd. (Groot-Brittannië).

Het project wordt gedeeltelijk gefinancierd door de Europese Commissie (FP7/2007-2013). Meer informatie over de voortgang komt beschikbaar op http://projects.imec.be/artesun.

Een OPV-module in de vorm van een blad, geproduceerd met de printmethoden van VTT.