Agoria Solar Team trekt ten strijde met aerodynamische vin

Vrijdag start de Sasol Solar Challenge: een wedstrijd voor zonnewagens met een uitdagend parcours tussen Johannesburg en Kaapstad. Speciaal voor deze wedstrijd hebben de ingenieursstudenten van het Agoria Solar Team een innovatie toegevoegd aan hun nieuwste zonnewagen, de BluePoint Atlas, die hen toelaat om te zeilen op de wind.

Agoria Solar Team trekt ten strijde met een aerodynamische vin

Meer dan een jaar lang werkten de studenten aan de BluePoint Atlas om deze verder te verbeteren nadat ze er een tweede plaats mee behaalden tijdens de Solar Challenge Morocco in oktober 2021. Naast verbeteringen aan onder andere het remsysteem van de wagen werkte het team hard aan hun grootste innovatie: het toevoegen van een aerodynamische vin die de wagen toelaat om te zeilen op de wind. Het is de eerste zonnewagen ooit die voorzien is van dergelijk systeem.

Voor het ontwerp van hun vin haalden de studenten van de KU Leuven inspiratie bij de natuur: de vorm van de vin is gebaseerd op de vin van een haai. Deze vorm werd maandenlang geoptimaliseerd aan de hand van computersimulaties, windtunneltesten, prototypes en testritten met de zonnewagen. De vin laat de studenten toe om met hun zonnewagen te zeilen op de wind. Wanneer er voldoende zijwind is, wordt de wagen hierdoor vooruitgeduwd. In die omstandigheden levert de vin een groot voordeel op, de teamleden hopen dan ook op wind tijdens de wedstrijd die vrijdag start.

Agoria Solar Team trekt ten strijde met een aerodynamische vin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *