7 miljoen euro om levensechte 3D-ervaringen naar de metaverse te brengen

Swave Photonics, een spin-off van imec en VUB, heeft een eerste kapitaalronde van 7 miljoen euro afgerond. De investering zal worden gebruikt om immersieve 3D HXR-technologie op de markt te brengen.

De vraag naar technologie voor eXtended Reality (XR) neemt enorm toe, onder meer door de snelle opkomst van de metaverse, een soort 3D-versie van het internet, waarin mensen virtueel verbonden worden met de omgeving, met objecten en met elkaar. Headsets voor augmented reality (AR) en virtual reality (VR) kunnen zo’n virtuele 3D-wereld simuleren, maar de heilige graal voor de metaverse zijn virtuele 3D-beelden (of holografieën) die met het blote oog te zien zijn. De HXR-technologie (Holografische eXtended Reality) van Swave maakt dit mogelijk via miljarden kleine, dicht opeengepakte pixels.

"Met Swave willen we de holografische technologie bouwen die nodig is om de metaverse tot leven te brengen," zegt Theodore Marescaux, CEO en oprichter van Swave Photonics. "Met Swave’s HXR pixel-technologie kunnen mensen van overal ter wereld deelnemen aan meeslepende videoconferenties en een 3D-ervaring beleven alsof ze samen aan een vergadertafel zitten."

Hoofdpijnvrij

De technologie richt zich op een breed scala aan toepassingen: niet alleen metaverse-platformen maar ook 360-graden holografische muren, 3D-gaming, AR/VR/XR-brillen, videoconferenties en displays voor voertuigen of voor in de ruimtevaart. Hij moet daarnaast ook holografische headsets mogelijk maken die meeslepende 3D AR/VR/XR-ervaringen bieden met zeer hoge resolutie, scherptediepte en kijkhoeken van 180 tot 360 graden – en dat zonder de hoofdpijn die sommige gebruikers ervaren met conventionele headsets.

CMOS-chiptechnologie maakt de oplossingen schaalbaar en dus kostefficiënt. Swave biedt grote chipversies (2 cm x 2 cm) aan voor high-end holografische displaytoepassingen en piepkleine (0,5 x 0,5) voor ultralichte draagbare toestellen. De eerste HXR-chipsamples zullen naar verwachting in 2023 beschikbaar zijn voor massaproductie. Toekomstige versies van HXR-chips zullen worden geoptimaliseerd voor andere opkomende AR/VR/XR-toepassingen. Swave wil daarvoor samenwerken met AR/VR/XR- en metaverse-platformen van techbedrijven.

"Swave Photonics zal zeer innovatieve technologie op de markt brengen die we bij imec al meer dan vijf jaar aan het ontwikkelen zijn", zegt Luc Van den hove, CEO van imec. "Onze R&D-programma’s en investeringen resulteerden al in een uitgebreid patentenportfolio waarmee Swave zich internationaal kan onderscheiden. "