Ties’ tips voor beste engineering baan

Mechanical Engineer Ties van Loon (25) is iemand die zich niet snel verveelt. Hobby’s te over, waarvan muziek dan toch zijn favoriet is. “Omdat het zo goed past bij mijn werk.” Dit is waarom dat zo past, wat hij nu precies doet – zijn ideale baan – en hoe hij daar terechtkwam.

trekker met oogstmachine op graanveld

Door: Evoke

Ties: “Op mijn werk moet ik veel schermkijken, nadenken en oplossen. Muziek maken is daar een perfecte tegenhanger van.” Een passende balans, voor deze Tekenaar/Constructeur van landbouwmachines. Een functie die hem op het lijf is geschreven, en die hij al tijdens zijn afstuderen voor de master Mechanical Engineering fixte.

Nog geen diploma, wel een baan

Ties werkt bij KUHN, een internationaal bedrijf gespecialiseerd in het maken van machines en diensten voor de landbouw. Hij kwam er eind vorig jaar terecht via Evoke. Nog tijdens zijn afstuderen.

“Ik had eerlijk gezegd nooit van KUHN gehoord, tot Luuk van Evoke me belde dat er een functie was vrijgekomen waarin ik heel goed zou passen. Ik zat nog midden in mijn afstudeerverslag, letterlijk. Terwijl ik aan het typen was, kreeg ik het telefoontje. Ik had er eigenlijk geen tijd voor. Maar mijn nieuwsgierigheid won het, dus ging ik op een eerste, tweede en uiteindelijk derde gesprek. Vier dagen daarna was het contract ondertekend.

Ik wist dat een baan vinden makkelijk zou zijn. Maar dat het binnen een week geregeld zou zijn, nog vóór ik mijn diploma op zak had, dat had ik nu ook weer niet gedacht.”

‘Daar op dat veld rijdt wat ik heb gemaakt’

Waarom Ties precies voor déze baan koos, was zeker geen gevalletje ‘het eerste, het beste’. Hij deed grondig eigen vooronderzoek tijdens zijn studie. Zo had hij een bijbaan in de techniek en assisteerde een promovendus in zijn testopstelling. Samen met het netwerk en de kennis van de bedrijfswereld van Evoke kwamen ze samen tot het werk dat écht goed past: Tekenaar Constructeur van landbouwmachines.

Het allermooiste aan zijn werk, is dat de machines die hij bedenkt letterlijk tot stand komen onder zijn ogen. Naast de R&D afdeling van KUHN zit namelijk de fabriek waar de machines gemaakt worden. Een ontwerp gaat zo van zijn beeldscherm naar de assemblage en vanuit daar naar het veld van de boer. Elke fase van het proces zichtbaar en onderdeel van zijn werk. Heel mooi om te zien, vertelt hij.

“Om die fabriek in te lopen en wat je op je scherm hebt ontworpen torenhoog boven je uit te zien steken, is extra indrukwekkend. Dat is waarom ik van dat grofstoffelijke hou; de grote machines waar we aan werken. Er is heel veel werk in fijnmechanica te vinden in en om Eindhoven, maar bij grove mechanica kun je letterlijk zién waar je aan werkt. Wat daar op dat veld rijdt, dat heb ik gemaakt, denk ik dan. Dat is echt bijzonder.”

Ties’ tip voor jou

Nog aan het uitzoeken welke baan voor jou werkt? Dan is dit de tip van Ties: “Ga aan de slag met wat je interesseert, om te zien of het echt leuk is en past. Zoals ik deed met mijn bijbaan, het onderzoek en Evoke. Zo blijf je niet alleen bij de theorie van je vak, maar krijg je alles mee. De ideale basis voor je uiteindelijke baankeuze.”

Benieuwd naar het complete verhaal van Ties, en de rest van zijn tips voor studenten en starters? Lees het op evokestaffing.nl/ties