In een tijdperk waarin bijna alle uitvindingen op software leunen, blijft de vraag of software octrooieerbaar is een belangrijke vraag voor softwareontwikkelaars. Over het algemeen lijken computerprogramma’s buiten de boot te vallen, maar er zijn uitzonderingen. Hoe en waarom kun je jouw software beschermen middels een octrooi?
Door: Magdaleen Jooste*, BG Legal
Is het mogelijk om software te beschermen door een octrooi?
Kort gezegd: JAZEKER! Om bescherming aan te vragen, moet een softwareontwikkelaar aantonen dat de software een nieuwe en inventieve oplossing biedt voor een technisch probleem.
De software moet echter ook een technisch effect teweegbrengen. Denk hierbij aan software die de controle van een robotarm verbetert of de ontvangst van radiosignalen optimaliseert. Aan de andere kant zal software die enkel helpt bij voorspellingen voor aandelenhandel waarschijnlijk geen technisch effect hebben en daardoor niet in aanmerking komen voor octrooibescherming.
Uiteindelijk moet de functie van de software beoordeeld worden om te ontdekken of jouw software octrooieerbaar is. Als het een technische taak op een nieuwe en inventieve manier uitvoert, kan het waarschijnlijk worden geoctrooieerd.
Conclusie
Het goede nieuws? Jouw software kan beschermd worden door een octrooi. Het minder goede nieuws? Helaas kan niet alle software worden beschermd door een octrooi. De vraag wanneer software in aanmerking komt voor octrooibescherming kan heel complex zijn. Terwijl nieuwheid, inventiviteit en het oplossen van technische problemen cruciale factoren zijn, is het bepalen daarvan niet altijd een helder pad. In deze voortdurend evoluerende wereld van technologie en jurisprudentie is het dus essentieel om goed geïnformeerd te blijven en professioneel advies te zoeken voor degenen die deze juridische stap in de wereld van software willen zetten.
*Magdaleen Jooste is zowel octrooigemachtigde als jurist, en ze heeft een passie voor de wisselwerking tussen recht en innovatie. Met zowel een juridisch diploma als een diploma industrieel ontwerp op zak, brengt ze een uniek perspectief in haar rol binnen de IE-afdeling van advocatenkantoor BG Legal. Als specialist in octrooien gedijt ze bij het overbruggen van de kloof tussen cliënten met technische expertise en de complexiteit van juridische vraagstukken.