Begin februari wordt Europese Chips Act voorgesteld (video)

Begin februari zal een nieuwe Europese Chipwet worden voorgesteld, die tot doel heeft de productie van microchips over het hele continent te verhogen als reactie op de stijgende vraag en de afhankelijkheid van leveranciers van buiten Europa te verminderen.

"De Europese behoefte aan chips zal het komende decennium verdubbelen", aldus voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, die de nieuwe wet onlangs aankondigde. "Daarom moeten we het Europese spel op de ontwikkeling, productie en het gebruik van deze sleuteltechnologie radicaal verhogen."

Verviervoudigen

Het wereldwijde marktaandeel van Europa voor halfgeleiders bedraagt ​​vandaag slechts 10%, legde president Von der Leyen uit. De meeste aanvoer komt van een handvol producenten buiten het continent.

"Tegen 2030 zou 20% van de wereldproductie van microchips in Europa moeten zijn. Houd er rekening mee dat de wereldproductie zelf zal verdubbelen. Dit betekent een verviervoudiging van de huidige Europese productie."

De nieuwe wet moet vooruitgang mogelijk maken op 5 gebieden:

1. Versterking van de onderzoeks- en innovatiecapaciteit in Europa

2. Waarborgen van Europees leiderschap op het gebied van ontwerp en fabricage

3. Aanpassing van de staatssteunregels om voor het eerst overheidssteun mogelijk te maken voor Europese, eersteklas productiefaciliteiten.

4. Verbeterd vermogen om te anticiperen op en te reageren op tekorten en leveringsproblemen in het gebied

5. Ondersteuning van kleinere, innovatieve bedrijven.

De wereldwijde chipmarkt

Het grootste deel van Europa’s aanbod van microchips dat van buiten het continent komt, is een "afhankelijkheid en onzekerheid die we ons gewoon niet kunnen veroorloven", aldus Von der Leyden. Maar reageren kost tijd, meent professor David Yoffie van de Harvard Business School: "Het duurt ongeveer twee jaar om een ​​nieuwe fabriek te bouwen. En fabrieken zijn een stuk groter, veel duurder en ook een stuk ingewikkelder geworden."