Tech startup brengt temperatuur en onderlinge afstand in beeld

De Italiaanse/Nederlandse startup Kotuko heeft de corona Safety Check geïntroduceerd, die de lichaamstemperatuur van bezoekers en medewerkers scant bij binnenkomst van een locatie. Ook waarschuwt een tracer als je te dicht bij elkaar komt.

Safety Check is een techdriven oplossing voor social distancing. In geval van besmetting is de bron bovendien snel te achterhalen, zodat verdere besmetting voorkomen kan worden.

De werking

Bij binnenkomst melden mensen zich aan en laten hun temperatuur opnemen middels een Termo Scanner met gezichtsherkenning. Daarna ontvangen ze een tracer die kan signaleren en waarschuwen wanneer mensen te dichtbij bij elkaar staan. Alle alarmgebeurtenissen (via Led, geluid of trilling), inclusief tijdsstempel worden opgeslagen.

Hierdoor is meteen inzichtelijk;

  • wie een eventuele ziektebron is
  • welke bewegingen in een omgeving plaatsvinden. Bij drukte op vaste plekken kan de routing bijvoorbeeld worden aangepast

Bij een geval van besmetting is de traceerbaarheid van contacten 100%.

Privacy

In Nederland is een verplichte temperatuurscan niet toegestaan. Het werkt dus op basis van vrijwilligheid. Kotuko verwacht dat minder mensen hier moeite mee zullen hebben vanwege de uitzonderlijke situatie en verwerkt gegevens volgens de AVG wetgeving.