‘As’ het dynamischer moet

Wie een askoppeling zoekt die een aanzienlijke afstand moet overbruggen om assen horizontaal of verticaal te koppelen, kan onder andere terecht bij Bibby Turboflex. De askoppelingen vangen meteen de eventuele scheefstand en parallelle en axiale uitlijnfouten op. Hierbij wordt gebruikgemaakt van metalen schijfkoppelingen, standaard gescheiden door een tussenas van staal. Maar een uit met koolstofvezel versterkt composietmateriaal heeft zo zijn voordelen.

Dat voordeel hebben de koolstofvezelversterkte tussenassen – die een paar honderd millimeter tot enkele meters lang kunnen zijn – te danken aan de geringe massa en de hoge stijfheid. De composiet tussenassen zijn tot 80% lichter dan de stalen tegenhanger en worden gemaakt op een speciale wikkelbank. De wikkelbank bevindt zich in een eigen fabriek in het Texaanse San Marcos, dan wel bij gespecialiseerde leveranciers ingekocht. De schijfkoppelingen worden onder streng gecontroleerde omstandigheden en met een speciale industriële lijm met de composiet verbonden.

Kritisch toerental

De askoppelingen van Bibby – dat deel uitmaakt van de Altra Industrial Motion Group – met composiet tussenas worden onder andere toegepast in hoogtoerige testapparatuur. Het maximum toerental van een askoppeling met een bepaalde lengte en diameter hangt namelijk af van het kritische toerental van de tussenas. Dit toerental wordt bepaald door de centripetale krachten die bij een bepaalde snelheid de as laten doorbuigen. Het kritisch toerental is bij composiet assen hoger dan bij de standaard stalen uitvoering. Deze askoppelingen worden daarom bijvoorbeeld toegepast in vermogenstestbanken voor de autosport. Niet alleen kunnen zij hogere toerentallen aan, dankzij de lagere massa zijn hogere versnelling en vertragingen mogelijk.

Vereenvoudigen

Bovendien is het dankzij het koolstofvezelversterkte materiaal mogelijk de niet-ondersteunde lengte van de tussenas te vergroten. Afstanden tot 10 m kunnen zo worden overbrugd. Dat maakt de koppelingen bij uitstek geschikt voor industriële toepassingen met een aandrijving en last die op afzienlijke afstand van elkaar staan. Denk bijvoorbeeld aan ventilatoren in koeltorens of pompen in diepe boringen.

Als gebruikers hun bestaande opstelling met meerdere assen en/of tussenlagers door een askoppeling met composiet tussenas vervangen, kan dat het installatieontwerp vereenvoudigen. Een dergelijke vereenvoudiging – het ontbreken van tussenlagers die moeten worden geïnspecteerd, onderhouden en vervangen – kan gedurende de levensduur van de installatie een flinke kostenbesparing opleveren, zeker als de askoppelingen in een gevaarlijke of ontoegankelijke omgeving zijn gemonteerd.

Afmetingen

De askoppelingen voor horizontale en verticale toepassingen zijn leverbaar in allerlei maten en vormen met asdiameters van 60 tot 150 mm en met nominale maximumkoppels van 250 tot 3800 Nm. De koppelingen zijn geschikt voor horizontale en verticale toepassingen en worden geleverd met askarakteristieken, schijfkoppelingontwerp en flensvorm die optimaal op de toepassing zijn afgestemd. De doorlooptijd – van order tot levering – is doorgaans twaalf weken.

www.intertech.nl

www.bibbytransmissions.co.uk