‘Afstudeergoeroes’: structuur voor het afstudeerproces

HBO-studenten kunnen vanaf dit schooljaar gestructureerd aan hun afstudeeropdracht werken met de zelfhulpsite AfstudeerGoeroes. De site is een verzamelplaats van kwalitatief hoogstaande informatie en tips die relevant zijn voor iedere afstudeerder.

Elk collegejaar worden er ongeveer 70 000 HBO-diploma’s uitgegeven. De gemiddelde studietijd is 56 maanden. Dat is 8 maanden langer dan de tijd die er voor staat. Een deel van de vertraging komt door de afstudeerperiode. Er zijn opleidingen bekend waarbij ruim 80% van de studenten het niet redt binnen de afgesproken tijd.

Daarvoor zijn vier veel voorkomende oorzaken:

1. Stress en onzekerheid bij de afstudeerder;

2. Onvoldoende voorbereiding en begeleiding door de opleiding;

3. Conflicterende informatie vanuit afstudeerbedrijf en opleiding;

4. Steeds hogere eisen aan afstudeeropdrachten.

Een digitaal platform

Om de student beter en sneller te laten afstuderen heeft Afstudeergoeroes een digitaal platform ontwikkeld waarop alle relevante afstudeerinformatie gestructureerd wordt aangeboden. Op het forum kan de afstudeerder vragen stellen aan zijn medeafstudeerders of aan de Goeroes. De Goeroes zijn ervaren afstudeerbegeleiders.

Het platform bevat momenteel meer dan 200 artikelen verrijkt met videoclips, checklists, tips en voorbeeldscripties. Na de lancering gaan de Goeroes de inhoud verder verrijken op verzoek van en samen met afstudeerders.

Antwoorden op veel gestelde vragen

De inhoud van het platform is gebaseerd op ruim 30 jaar ervaring met afstudeerbegeleiding. De Afstudeergoeroes kregen ieder collegejaar dezelfde vragen van afstudeerders van verschillende opleidingen. De antwoorden op deze vragen zijn nu op één digitale plaats samengebracht. Op deze manier kan het platform dienen als een verlengstuk van of aanvulling op de afstudeerbegeleiding vanuit de opleiding.

Fraude en zelfhulp

Anderen laten bijdragen aan een afstudeeropdracht wordt beschouwd als fraude. Afstudeergoeroes is een platform voor zelfhulp. De afstudeerder moet alles nog steeds zelf doen. Afstudeergoeroes heeft de relevante afstudeerinformatie slechts gestructureerd en op één plek verzameld. Als de afstudeerder behoefte heeft aan persoonlijke begeleiding biedt Afstudeergoeroes wel een lijst met betrouwbare partners.

Toekomstvisie

Afstudeergoeroes wil bijdragen aan de verhoging van de kwaliteit van afstudeeropdrachten in Nederland, het terugdringen van de studievertraging en het verhogen van de zelfredzaamheid van startende professionals. De komende periode zal de inhoud van Afstudeergoeroes.nl verrijkt worden en de gebruikerservaring geoptimaliseerd. Daarnaast wordt ingezet op samenwerking met hogescholen.

http://www.afstudeergoeroes.nl/