Philips heeft technologie voor 200 lm/W TLED

Philips presenteert als eerste ter wereld een prototype van een led-lamp met een recordrendement van 200 lumen per watt (lm/W) kwalitatief goed warm wit licht. De led komt naar verwachting in 2015 op de markt en is geschikt voor een breed toepassingsgebied.

Bij de inspanningen van de industrie om de 200 lm/W-barrière te doorbreken, is het de uitdaging om dat hogere rendement te verkrijgen op lamp/systeem-niveau (te demonstreren in een prototype eindproduct onder ‘real-world’, normale omstandigheden en klaar om te worden opgenomen in echte producten). Tot nu toe zijn vergelijkbare rendementen alleen behaald in een koele en gecontroleerde laboratoriumopstelling of op componentniveau. Maar als zo’n component daadwerkelijk in een lamp wordt opgenomen, kan 50% van het rendement verloren gaan. Bovendien moet het ledlicht, om geschikt te zijn voor toepassing in de praktijk – binnen bepaalde technische parameters vallen. Als de kleur te koel of te warm is of als hij onvoldoende rode componenten heeft, verstoort dat de manier waarop het menselijk oog kleuren waarneemt en dan krijgen voorwerpen een onnatuurlijke kleur. Geel/groen emitterende led’s, verkregen door fosforconversie, hebben bijvoorbeeld een extreem hoog rendement (meer dan 380 lm/W), maar zijn vrijwel onbruikbaar voor algemene verlichtingsdoeleinden. Daarvoor is een kleurtemperatuur nodig van 3000 … 4000 Kelvin, een color rendering index van ten minste 80, en een R9 (niveau van verzadigd rood) van niet minder dan 20. Binnen deze context moet de prestatie van Philips worden gewaardeerd. Het TLED prototype produceert 200 lm/W zonder compromissen ten aanzien van de color rendering index.

Hoe worden witte led’s gemaakt?

Er zijn momenteel twee manieren om met led’s wit licht te produceren. De ene is het mengen van diverse golflengte van verschillende led’s om wit licht te maken (RGB). Daarbij is het voor de verlichtingsontwerper mogelijk om het witte licht fijn te regelen op een specifieke kleurtemperatuur.

De tweede methode werkt met een blauwe indium-gallium-nitride (InGaN) led met een fosfor coating om wit licht te creëren. Deze methode levert de algemeen bekende ‘witte led’ op.

Maar nu kiest Philips voor een nieuwe benadering, waarbij blauw, groen en rood licht wordt gecombineerd om een goede kwaliteit wit licht te verkrijgen.

In het hart van deze TLED bevindt zich Philips Lumileds’ InGaN led, algemeen erkend als de best preseterende blauwe led ter wereld.  Deze led verbetert het rendement significant ten opzichte van de eerdere generatie die in de prijswinnende L serie die 60 W gloeilampen verving.

Deze led-innovatie biedt een enorm potentieel voor het halveren van de energieconsumptie bij verlichting. Tot toe is fluorescentieverlichting dominant in kantoren en industriële ruimten, dank zij de relatieve energie-efficiëntie. Woningen en winkels neigen ertoe om vast te houden aan de vriendelijke, warmere gloeilampen (die ogeveer 15 lm/W) of halogeenverlichting (25 lm/W). Philips’ nieuwe 200 lm/W led, laat deze drie technologieën echter ver achter zich.

De meest significante implicatie van de nieuwe led is dat hij eindelijk fluorescentieverlichting van de troon kan stoten als de meest energie-efficiënte technologie voor algemene verlichtingstoepassingen. De 200 lm/W led gebruikt slechts de helft van de energie van een fluorescentiebuis. Gegegeven het feit dat deze 50% van alle verlichting over de hele wereld voor zijn rekening neemt, zal ht overgaan op led’s leiden tot een verbluffende energie- en kostenbesparing. In de VS bijvoorbeeld consumeert fluorescentieverlichting jaarlijks ongeveer 200 terawattuur (TWh). Als dat allemaal zou worden vervangen door 200 lm/W LEDs, besparen de Verenigde Staten ongeveer 100 TWh energie – dat komt overeen met meer dan $12 miljard – en wordt er ongeveer 60 miljoen ton CO2 minder uitgestoten. Als dergelijke besparingen op de hele wereld worden ingevoerd, is de impact van deze innovatie overduidelijk.

Als extra voordeel geven de nieuwe led’s minder warmte af, dus kunnen ze worden gebruikt zonder koellichaam. Daardoor zijn ze kleiner, met grotere ontwerpvrijheid, minder materiaalgebruik en bovendien goedkoper te produceren.

Hue – digitaal verbonden verlichting

In oktober 2012 introduceerde Philips ‘Hue’, een slim web-enabled led-syteem voor verlicting van de woning. Philips Hue maakt het mogelijk om het licht creatief te regelen via een smartphone of tablet, zodat gepersonaliseerde verlichting kan worden gecreëerd die aansluit bij de lifestyle van de gebruiker. Philips heeft nu de Hue app opengesteld voor de community van ontwikkelaars, via een open source platform op http://www.meethue.com/. Ontwikkelaars zijn uitgenodigd om de app te onderzoeken en om met nog meer mogelijkheden te komen.