Werknemer gedood door omvallende pers

Een bedrijf uit Wrexham (Wales, UK) kreeg een boete nadat een werknemer was omgekomen toen een machinepers met een gewicht van naar schatting een halve ton op hem was gevallen.

De werknemer, een onderhoudssupervisor bij Morgan Technical Ceramics Limited, wilde een machinepers verplaatsen die was opgeslagen in een container in het veld achter de fabriek.

Tijdens het verplaatsen van de pers met een pallettruck viel de pers om op de 51-jarige medewerker die daarbij dodelijke verwondingen opliep aan zijn borst.

Onveilig

De HSE (Health and Safety Executive, Engelse Arbeidsinspectie) deed onderzoek naar het incident, dat in december 2012 gebeurde.  Het bleek dat het verplaatsen en optillen van de pers op een onveilige manier was uitgevoerd en de medewerker was niet voldoende opgeleid in het uitvoeren van tilwerkzaamheden van niet-standaard ladingen.

Boete

Het bedrijf Morgan Technical Ceramics Limited, kreeg een boete van in totaal £ 180.000, en moest £ 23.300 aan proceskosten betalen.
HSE-Inspecteur Katherine Walker zei na de hoorzitting: "Dertig procent van de dodelijke ongevallen in de industrie in Groot-Brittannië hebben te maken met de val van een zwaar voorwerp. Het is belangrijk dat alle betrokkenen de risico’s begrijpen en dat het tillen en verplaatsen van zware ladingen naar behoren worden gepland door een bevoegd persoon.”

Bron: http://press.hse.gov.uk/