EO

Industrierobots worden flexibeler dankzij voetbal- en zorgrobots

16 januari 2018 om 10:49 uur

De zorgrobots die in onderzoek op de TU/e gebruikt en ontwikkeld worden. Foto: Bart van Overbeeke.

Omgaan met onverwachte gebeurtenissen is geen probleem voor de voetbal- en zorgrobots van de TU Eindhoven – je weet immers nooit wat je tegenstander of je cliënt gaat doen. Ook industrierobots hebben baat hebben bij grotere zelfstandigheid en zelfredzaamheid. De TU/e start daarom met industriepartners een onderzoeksproject om mobiele industrierobots een open wereldbeeld te geven, waarin zo weinig mogelijk vooraf is vastgelegd.


Het project draagt de naam Fast (new Frontiers in Autonomous Systems Technology) en moet mobiele robots opleveren die flexibeler om kunnen gaan met een omgeving waarin situaties veranderen. Dat heeft allerlei voordelen. De omgeving hoeft bijvoorbeeld niet afgebakend te zijn, er zijn geen specifieke banen of herkenningspunten nodig, en de ontwikkeltijd van robots wordt korter.

 

Het High Tech Systems Center van de TU/e, Lely Industries, Vanderlande Industries, ExRobotics (ImProvia), Diversey, Rademaker en de Topsector HTSM investeren samen 1,5 miljoen euro in het project, dat in deze maand van start gaat en vier jaar gaat duren. De TU/e stelt er vier nieuwe promovendi voor aan.

 

Semantisch wereldmodel

Om te beginnen, gaan de partijen samen een ‘semantisch wereldmodel' maken voor robots. Dit is een model waarin een robot informatie kan koppelen aan zijn eigen waarnemingen, en situaties en objecten kan herkennen, waardoor hij beter kan reageren. Bijvoorbeeld: als een robot onderscheid kan maken tussen een pallet met goederen, een groep mensen, en een heftruck, kan hij verschillend reageren. Ook moeten robots leren om op zoek te gaan naar informatie waardoor ze een situatie beter kunnen beoordelen. Bijvoorbeeld door met meerdere sensoren de situatie in beeld te brengen, door informatie te halen van het IoT, of door bij een mens te rade te gaan.


Met deze nieuwe informatie vult de robot zijn wereldbeeld aan. De robots worden dus lerend, zodat ze dezelfde situatie een volgende keer gemakkelijker doorkomen, of weten te vermijden. Ook zullen ze steeds meer tussen en met mensen opereren. Binnen het semantische wereldmodel is de interactie met mensen dan ook een belangrijk onderdeel.

 

Korte ontwikkeltijd

De industriële partners staan samen voor een breed gebied aan toepassingen: landbouw, interne logistiek, inspectierobots, bakkerijsystemen en professionele schoonmaak, en de deur staat open voor partners in aanvullende terreinen. De samenwerking maakt het mogelijk snel ervaringen uit te wisselen en vroeg in het ontwikkelproces relevante gebruiksscenario's aan te dragen. Het is de verwachting dat dit zal bijdragen aan een verkorting van de ontwikkeltijd.

 

Gerelateerd nieuws

Europese subsidie voor defensieprojecten met drones

Europese subsidie voor defensieprojecten met drones

Enkele Europese defensieprojecten krijgen financiële ondersteuning uit het Europese Defensiefonds. Het fonds is bedoeld om de versnippering bij de Europese krijgsmachten tegen te gaan en de samenwerking met het…

Gezocht: meetapparatuur die schaatsers écht kan bijhouden

Gezocht: meetapparatuur die schaatsers écht kan bijhouden

In de zoektocht naar de ideale schaatsslag, ontwikkelde promovenda Eline van der Kruk van de TU Delft dynamische computermodellen en schaatsen die de slag live kunnen meten. Dit moet leiden tot real-time visuele feedback…

Hygrobot beweegt zonder motor of batterij

Hygrobot beweegt zonder motor of batterij (video)

Wetenschappers van de universiteit in Seoul hebben kleine robots ontwikkeld die zich voortbewegen door de opname en afgifte van vocht. De hygrobots hebben geen motor of batterijen nodig.

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Veilig heksysteem PSENmlock

Het heksysteem PSENmlock biedt een veilige vergrendeling en veilige sluiting in slechts één product. De PSENmlock...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

20 februari 2018, Vianen

Theoriedag werken met ISO 13849-1 (PL) en IEC 62061 (SIL)

Training bij Pilz

21 februari 2018, Vianen

Workshop werken met ISO 13849-1 (PL) praktijkdag

Training bij Pilz

26 februari 2018, Markelo (NL)

Altium Advanced Training (Altium Designer 17)

Meer agendapunten »