EO

Eén miljoen voor innovatieve technologiën Zuid-Hollandse MKB’ers

16 januari 2018 om 10:28 uur

High Tech kassen, circulaire hotel- en kantoorruimten en sensortechnologie in sectoren als de bloementeelt: 47 Zuid-Hollandse MKB-ondernemers gaan samenwerken om dit te realiseren. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de provincie Zuid-Holland en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) stellen hiervoor samen ruim één miljoen euro voor beschikbaar.


De projecten brengen ondernemers uit uiteenlopende branches samen. Door elkaars kennis te benutten, komen toepassingen tot stand die bijdragen aan de transitie naar de nieuwe economie waar technologieën als big data, 3D-printing, sensortechnologie en robotisering een rol spelen. Het gaat om de volgende projecten:

 

Dutch Windwheel - Smart Spaces as a Service

Het cluster rondom de Dutch Windwheel gaat een totaalconcept uitwerken waarbij bedrijven uit de interieurbranche samenwerken met technologiebedrijven in sensoren en ICT om een circulaire hotelkamer en kantoorkamer te ontwikkelen volgens de criteria van de Well-standaard. Producten worden hergebruikt, materialen keren terug naar de producent, en door slimme samenwerkingen en service business modellen wordt de kringloop gesloten. In de kamer wordt data gegenereerd die informatie geeft over gebruik en status van spullen, microklimaat, en energiebalans.

 

Flowering Smart Systems

Opmerkelijk genoeg worden in de glastuinbouw nog amper smart technologies toegepast. En dat terwijl algoritmes, robots, en sensoren grote veranderingen te weeg zouden kunnen brengen. Een groep glastuinbouwondernemers wil nu samen met high-tech bedrijven een aantal innovaties te weeg brengen. Er zijn deelclusters gevormd rond de gewassen roos en gerbera. De ene groep richt zich op machine-learning voor gewasherkenning en de andere op data-analyse, sensoring en een zelfsturende kas.

 

Integrated Adapted Technology for Greenhouse Suppliers

Terwijl we zelf amper smart technologies toepassen, zijn high tech tuinbouwkassen een belangrijk exportproduct van Nederland. De sector tuinbouwtoeleveranciers bestaat uit gespecialiseerde componentenleveranciers en aanbieders van turn key oplossingen. Omdat klimaat en gebruikerseisen per land verschillen, hebben de bedrijven behoefte aan nieuwe producten en totaalconcepten toegespitst op de lokale omstandigheden. Daaraan wordt hier gezamenlijk gewerkt.

 

Innopool 2.0

Sensortechnologie en robotisering maken productieprocessen sneller, nauwkeuriger, veiliger, waardoor producenten efficiënter kunnen omgaan met grondstoffen en afval. Een samenwerkingsverband van mkb bedrijven verbonden door het gebruik van sensortechnologie en robotisering gaat samenwerken om sneller te kunnen profiteren van innovaties.

 

Gerelateerd nieuws

De Vergelijkingen van Suiker voorkomen dat 3D-geprinte muren inzakken of omtuimelen

Vergelijkingen van Suiker voorkomen dat 3D-geprinte muren inzakken of omvallen

3D-geprinte materialen zijn tijdens het printen vaak nog zacht en flexibel, waardoor geprinte muurtjes soms in elkaar zakken of omvallen. Akke Suiker, hoogleraar mechanica aan de TU Eindhoven, zag een oplossing. Hij…

UT en Clear Flight Solutions winnen ‘anti-drone-competitie’ DroneClash

Drone UT sterkst in luchtgevecht

De Universiteit Twente en UT-start-up Clear Flight Solutions hebben de eerste editie van DroneClash gewonnen. In deze wedstrijd moesten teams anti-drone-maatregelen bedenken en in een gevecht de drones van de…

Europese subsidie voor defensieprojecten met drones

Europese subsidie voor defensieprojecten met drones

Enkele Europese defensieprojecten krijgen financiële ondersteuning uit het Europese Defensiefonds. Het fonds is bedoeld om de versnippering bij de Europese krijgsmachten tegen te gaan en de samenwerking met het…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Veilig heksysteem PSENmlock

Het heksysteem PSENmlock biedt een veilige vergrendeling en veilige sluiting in slechts één product. De PSENmlock...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

20 februari 2018, Vianen

Theoriedag werken met ISO 13849-1 (PL) en IEC 62061 (SIL)

Training bij Pilz

21 februari 2018, Vianen

Workshop werken met ISO 13849-1 (PL) praktijkdag

Training bij Pilz

26 februari 2018, Markelo (NL)

Altium Advanced Training (Altium Designer 17)

Meer agendapunten »