Vlaamse zorgrobot werkt samen met zorgverleners (video)

Imec staat mee aan de wieg van de eerste zorgrobot die gericht en persoonlijk kan samenwerken met rusthuisbewoners. De zorgrobot werd gedemonstreerd bij de presentatie van de resultaten van het imec.icon-project Wonder, een samenwerking tussen Imec, de bedrijven Zora Robotics en Xetal en de woonzorgcentra WZC De Vijvers en WZC Weverbos.

WZC’s zijn op zoek naar hulpmiddelen om te voorzien in voldoende en goede zorg van ouderen met extra behoeften, zoals bijvoorbeeld ouderen met dementie. In het kader van het imec.icon project Wonder werd nagegaan hoe zorgrobots kunnen samenwerken met zorgverleners in woonzorgcentra. De projectpartners ontwikkelden een oplossing gebaseerd op het internet-of-things, waarbij sensoren in real-time kunnen detecteren waar bewoners zich exact bevinden, en of de bewoners uitzonderlijk onrustig zijn. Indien nodig wordt een alarm gestuurd naar de zorgmedewerkers. Die kunnen een zorgrobot activeren die zich vervolgens zelfstandig naar de hulpbehoevende oudere kan verplaatsen en kan tussenkomen op een manier die afgestemd is op de context en op het profiel van de hulpbehoevende bewoner. De robot kan bijvoorbeeld zijn geluidssterkte aanpassen bij hardhorigen, of een verhaal vertellen dat inspeelt op de interesses van de bewoner om hem of haar te kalmeren en te helpen, totdat de zorgmedewerkers kunnen ingrijpen. De nieuwe technologie kan daardoor de levenskwaliteit van de bewoners aanzienlijk verhogen.

Pieter Simoens, wetenschappelijk projectleider van Wonder en professor bij IDLab, een Imec-laboratorium aan de UGent: "Onze onderzoekers hebben meetgegevens van de sensoren, over waar de bewoners zich bevinden en wat ze doen, omgezet in gepersonaliseerde en goed getimede instructies voor de robot. Daardoor weet die hoe de bewoner te vinden en welke gepersonaliseerde boodschap te gebruiken (bijvoorbeeld een herinnering of kleine anekdote). De collega’s van SMIT, een Imec-lab aan de VUB hebben de ontwikkeling gestuurd als een co-creatie met de woonzorgcentra. Ze hebben ook gebruikerstesten en -evaluaties opgezet, bijvoorbeeld over welke types sensoren het best aanvaard worden door de bewoners."

"Zora is een commercieel verkrijgbare robot waar Zora Robotics een zorgversie van heeft gemaakt", zegt Tommy Deblieck, projectleider en CEO van Zora Robotics. "Maar in dit project zijn we nog een stap verder gegaan en hebben we de robot gekoppeld aan een cloud-gebaseerd platform dat door Imec werd ontwikkeld en waarin real-time sensordata worden omgezet in contextinformatie, en waarin de persoonlijke voorkeuren van bewoners zijn opgeslagen."

"Naast Zora Robotics was ook Xetal een belangrijke partner. Zij hebben de sensoroplossing ontwikkeld die locatie en activiteit van bewoners in kaart kan brengen zonder gebruik te maken van camera’s, en dus zonder de privacy van de bewoners te schenden", voegt Pieter Simoens toe. "Door al onze expertise samen te brengen zijn we er als eerste ter wereld in geslaagd om een zorgrobot te maken die dergelijke gepersonaliseerde diensten kan aanbieden."