Boete voor recyclingbedrijf na ongeluk aan transportband

Een recyclingbedrijf in Nantwich (UK) is beboet naar aanleiding van een ongeval in 2013. Bij het ongeval raakte een 24-jarige werknemer ernstig gewond toen hij werd meegesleurd in een transportband die niet beveiligd was. Ten gevolge van het ongeluk moest zijn rechterarm worden geamputeerd tot aan zijn schouder.

Een onderzoek door de Health and Safety Executive (HSE) (Engelse Arbeidsinspectie) naar het incident dat plaatsvond op 8 augustus 2013 wees uit dat de transportband in zeer slechte staat was. Toegang tot de band was mogelijk omdat er geen beveiligingssysteem was.

Vastlopende transportband

De werknemer werkte aan een ‘aanvoerband’ waarin afval werd aangeboden afkomstig van kiepwagens via een transportband. Voor het ongeval bleek de transportband vaak vast te lopen. Verder er was gebrek aan informatie, instructie, training en begeleiding vanuit het bedrijf voor de medewerkers.
Het recyclingbedrijf werd schuldig bevonden aan het ongeluk en kreeg een boete van £ 80.000 en werd veroordeeld tot het betalen van de proceskosten van £ 13.000. HSE inspeceur Adam McMahon zei na de hoorzitting: "Had het bedrijf een risicobeoordeling gedaan, de juiste veiligheidsmaatregelen genomen en de lopende band op de juiste manier beveiligd, dan had dit vreselijke ongeluk voorkomen kunnen worden".

Bron: HSE, UK