Toolbox: Veilig werken met trappen en ladders

Er gebeuren nog steeds veel ongelukken met ladders, trappen op kleinere bouwlocaties. Dit blijkt uit in 2015 uitgevoerde controles door de Inspectie SZW. Ook op industriële werkplekken worden ladders en trappen gebruikt. De risico’s van verkeerde middelen, gebrek aan keuringen en incorrect gebruik van ladders en trappen worden nogal eens onderschat.

In de toolbox ‘veilig werken met trappen en ladders’   komen de ‘do’s en don’ts’ bij gebruik van trappen en ladders aan bod.

Veilige werkplek

Werkgevers moeten zorgen voor een veilige werkplek. Wanneer op hoogte gewerkt wordt moet valgevaar voorkomen worden. Hiervoor moet zoveel mogelijk in het ontwerp worden gezorgd dat tijdens de bouw-, gebruiks- en onderhoudsfase van een gebouw alle werkplekken veilig bereikt kunnen worden en zijn voorzien zijn van hekwerken en leuningen. Wanneer dit niet in het ontwerp is meegenomen en het is niet mogelijk om alsnog permanente voorzieningen te plaatsen dan is het gebruik van tijdelijke middelen toegestaan.

RI&E: Welk middel gebruiken?

Welk middel het meest geschikt is voor de uit te voeren werkzaamheden moet worden bepaald op basis van een risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E). Welk middel het meest geschikt is hangt bijvoorbeeld af van het te overbruggen hoogteverschil, de tijdsduur, de beschikbare ruimte, de stevigheid van de ondergrond, de reikwijdte, de krachtuitoefening en de windkracht.
Lees verder, klik hier.