Nieuwe reconstructiemethode moet gezichtsherkenning voor forensische doeleinden verbeteren

Onderzoekers van de vakgroep Services, Cybersecurity and Safety van de Universiteit Twente hebben een verbeterde reconstructiemethode voor gezichtsherkenning op basis van camerabeelden gevonden. De onderzochte methode levert in negentig procent van de gevallen een betere score op en helpt forensisch onderzoekers in hun dagelijkse werk.

Gezichtsherkenning in een forensische context is een complexe discipline. De reconstructie van gezichten op basis van een gezichtsmodel kent de nodige beperkingen. Om verificatie en identificatie uit forensisch onderzoek in de rechtszaal te kunnen gebruiken, ligt de lat voor betrouwbaarheid en juistheid bovendien erg hoog. De dagelijkse praktijk van forensisch onderzoek heeft baat bij de nieuwe methodiek: geschat wordt dat de verbeterde reconstructies in 60 procent van de gevallen toegevoegde waarde heeft.

Reflectiemodel

De onderzoekers ontwierpen een nieuwe 3D-reconstructiemethode voor gezichten, gebaseerd op het Lambert reflectiemodel om de weerkaatsing te schatten en om daarmee een 3D-reconstructie van het gezicht te kunnen maken. In tegenstelling tot andere methoden voor 3D-reconstructie, maakt de nieuwe methode geen gebruik van voorkennis over eigenschappen van gezichten in de vorm van een gezichtsmodel en is daarom niet ‘bevooroordeeld’, wat van kardinaal belang is voor gezichtsvergelijking in de forensische toepassing. Met de methode wordt op basis van beelden van gezichten in verschillende poses een 3D-gezichtsmodel en een frontaal aangezicht gereconstrueerd.

De vakgroep Services Cybersecurity and Safety, onderdeel van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI) houdt zich bezig met het ontwikkelen van ICT-gerelateerde methoden en technieken ten behoeve van veiligheidsvraagstukken. Voor het onderzoek naar verbeteren van gezichtsherkenning werkt de vakgroep samen met het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Face reconstruction from image sequences for forensic face comparison , door Chris van Dam; Raymond Veldhuis and Luuk Spreeuwers. Verschenen in IET Biometrics, 7 pp., DOI: 10.1049/iet-bmt.2015.0036.