Boete voor fabrikant diervoeding wegens onveilige werkomstandigheden

Een fabrikant diervoeding kreeg een boete omdat het haar werknemers blootstelde aan chloorgas tijdens het reinigen van apparatuur in haar fabriek in Nottinghamshire, Engeland.

De medewerkers werden ook blootgesteld aan waterstofsulfide (H2S) dampen op hetzelfde terrein, tijdens het verhelpen van een verstopping van een ander stuk van de apparatuur.

Op 12 februari 2012 werd een van de medewerkers bedwelmd door waterstofsulfide dampen die vrijkwamen door ontbindende veren. Dit gebeurde tijdens het verwijderen van een blokkade in een hydrolyser. Het bedrijf had nagelaten medewerkers een adequate opleiding te geven en er was ook geen veilige werkmethode voor het verwijderen van blokkades.

Op 15 mei 2015 gebeurde een ander incident waarbij chloorgas vrijkwam uit een gaswasser (scrubber) tijdens een gewone reinigingsbewerking. Hierbij werd zoutzuur toegevoegd aan een reservoir met natriumhypochloriet. Wederom hadden betrokken medewerkers niet de nodige opleiding en instructie gekregen. Het bedrijf kreeg een boete van £ 40,000 en moest £ 19 550 aan proceskosten betalen.

Naar aanleiding van de incidenten, zei HSE (Engelse Arbeidsinspectie) Inspecteur Samantha Farrar: "Dit waren volledig te voorkomen incidenten. Het bedrijf, Sarval Limited, heeft niet voldoende aandacht besteed aan het risico van blootstelling aan giftige gassen die tijdens het werk vrijkwamen. Training, instructie en noodhulp regelingen waren ontoereikend.  Als gevolg daarvan werden de werknemers aan een aanzienlijk risico blootgesteld. We mogen van geluk spreken dat er geen fatale ongelukken zijn gebeurd."

Bron HSE, UK